Döntött a 3-as metró felújítása miatt szükséges járműpótlás forrásáról a főváros - a nap hírei

InfoRádió
2016. augusztus 31. 22:27
A szakemberhiány pótlására alakította át a kormány a szakképzést - hangsúlyozta az oktatási államtitkár. A Pedagógusok Szakszervezete szerint hiányzik a jogi háttér a rugalmas tanmenet bevezetéséhez.

A Magyarországon működő cégeknél előállt szakemberhiány pótlására alakította át a kormány a szakképzést - hangsúlyozta az oktatási államtitkár. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: szeptember 1-től a gimnáziumok mellett létrejönnek a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák. Elismerte ugyanakkor, hogy nem sikerült feltölteni az új szakképző intézmények férőhelyeit. Beszélt arról is: ettől a tanévtől már az általános iskolák első négy évfolyamán kapják ingyen a tankönyvet a diákok. A tanulók hamarosan akár ingyen is kaphatnának digitális eszközöket.

Fenntartja a magyar kormány a nemzetiségi- és egyházpolitikáját - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós elmondta: az elmúlt hat évben a kormány folyamatosan emelte a nemzetiségeknek nyújtott támogatásokat annak érdekében, hogy erősítse az itt élő 13 nemzetiséget.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint hiányzik a jogi háttér a rugalmas tanmenet bevezetéséhez, melyet az oktatási államtitkárság tett közzé. Galló Istvánné elnök az InfoRádiónak azt mondta: szakmaiatlan a tanulói terhek csökkentése úgy, ha több tananyag kihagyására ad lehetőséget. Az érdekképviseleti vezető szerint nincs előrelépés a pedagógusok kötelező óraszámában, az üres álláshelyek feltöltésében, nem tudtak megállapodni a tankönyvi monopólium megszüntetéséről sem.

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei költségvetésben is biztosítja a kormány az óvodák építésére és bővítésére szolgáló 2 és fél milliárd forintos pályázati keretet. A nemzetgazdasági miniszter a 135 millió forintból kibővített óbudai Meseerdő Óvoda átadó ünnepségen emlékeztetett: az elmúlt években a rendelkezésre álló forrásból 66 településen kezdődhettek fejlesztések, és csaknem 2 ezer óvodai férőhely jött létre országszerte. Varga Mihály hozzátette: tavaly a kabinet 2 milliárd forintot fordított az óvodai konyhák javítására.

Az országgyűlési képviselők mentelmi jogát és vagyonnyilatkozati kötelezettségét is érintő egyeztetés-sorozat kezdődik - közölte az országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke. Gulyás Gergely az InfoRádióban elmondta: a változtatásokat az Európa Tanács korrupcióellenes szervezete javasolta. Hozzátette: a kormánypártok minden parlamenti frakció javaslatait várják a témában a kétharmados többséget igénylő törvénymódosításhoz.

Támogatja Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásait Magyarország - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy a szerb uniós integrációért felelős miniszterrel egyeztetett Budapesten. A tárcavezető hangsúlyozta: a délkelet-európai régió stabilitása nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek, ezért a kormány számára elfogadhatatlan minden olyan szándék, amely folyamatának lassítására irányul.

Döntött a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlás forrásáról a Fővárosi Közgyűlés. A kormányhatározat szerint a kabinet költségvetési támogatást nyújt a fővárosi önkormányzatnak a 150 metrópótló busz szolgáltatásának finanszírozására. A testület döntött a BKV és a HÉV-ágazat szétválásáról, a Pók utcai felüljáró felújításáról, a Dráva utcai csomópont és az Árpád híd között kialakítandó új Duna-parti sétány elnevezéséről , valamint módosította a hajléktalanrendeletet.

Csatornázási munkák miatt rövidebb lesz csütörtöktől jövő tavaszig a margitszigeti buszok útvonala. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: a 26-os busz az Árpád híd és a Zenélő kút között közlekedik, a Nyugati pályaudvar és a Szállodák közötti megállókat a buszjárat továbbra sem érinti. Vagyis a Margitszigeti Nemzeti Sportuszoda továbbra sem közelíthető meg tömegközlekedéssel. A 226-os járat az Óbudai sziget és az Árpád híd között szállít utasokat, az Árpád híd felé tartó buszok betérnek a Margitszigetre is, de csak a Zenélőkútig járnak, és szintén kimarad a Szállodák megálló.

Egy román állampolgárságú férfit gyanúsít a rendőrség a Nyíregyházán szerdán történt lövöldözéssel összefüggésben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott: a férfi egy családi házban lakó házaspárra lőtt, majd elmenekült a helyszínről. A nő meghalt, férje életveszélyes sebesüléssel került kórházba. A meglőtt férfit megműtötték a nyíregyházi kórházban, állapotáról hivatalos közlést egyelőre nem adott ki az intézmény. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója elmondta: a kiérkező mentők a házban egy hét év körüli ikerpárt is találtak, ők azonban nem sérültek meg.

Új hatóság felel ezentúl a Vatikánban a menekültekért és a szegényekért. A Ferenc pápa által létrehozott hivatal januárban kezdi működését. Tevékenysége kiterjed majd a szegényekre, betegekre, foglyokra, munkanélküliekre, valamint a háborúk és természeti katasztrófák áldozataira. A kúriai reform keretében a bíborosi tanács már két új minisztériumi szintű hivatal elindításáról döntött. Az egyik a szeretetszolgálat, az igazságosság és a béke, míg a másik a világiak, a család és az élet intézménye lesz.

Brazíliában megfosztotta tisztségétől az elnököt a szenátus. A parlament felső háza nagy többséggel, 61-20 arányban szavazott Dilma Rousseff elmozdítására. Az államfőt májusban függesztette fel hivatalából a parlament, amely a költségvetési törvény megsértése miatt indított eljárást ellene. A politikus mindvégig tagadta, hogy bármiféle bűncselekményt követett el.

Fél évszázad után először érkezett Kubába menetrend szerinti amerikai utasszállító repülő. A Floridából indult gép a szigetország középső részén fekvő Santa Clarában szállt le. A hidegháborúban megszakított diplomáciai kapcsolatok helyreállítását 2014 decemberében jelentette be Washington és Havanna.