Szijjártó: a V4 Európa leghatékonyabb szövetsége - a nap hírei

InfoRádió
2016. augusztus 29. 22:10
Európa legszorosabb és leghatékonyabb szövetségének tartja a visegrádi együttműködést a külgazdasági és külügyminiszter. Szeptember elsejétől indul az új szakképzési rendszer - közölte  a nemzetgazdasági miniszter. Szeptember 1-jétől egyes üzemanyagok jövedéki adójának mértéke a kőolaj világpiaci árához igazodik. A nap legfontosabb hírei augusztus 29-én.

Európa legszorosabb és leghatékonyabb szövetségének tartja a visegrádi együttműködést a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a V4-országok külügyminisztereinek jelenlétében megnyitott nagyköveti értekezleten kiemelte: a visegrádi szövetség elég bátor ahhoz, hogy nevén nevezze a dolgokat, miközben az Európai Uniót jelenleg rengeteg súlyos kihívás éri egyszerre.

Szeptember elsejétől indul az új szakképzési rendszer - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón azt mondta: a gazdasági növekedés fenntartásához elengedhetetlen, hogy minden területen megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak. Hozzátette: az újonnan induló szakgimnáziumokban tanulmányi eredménytől függően akár havi 50 ezer forint ösztöndíjra is jogosult lehet egy tanuló, amelyet tovább növelhet a duális tanulószerződés juttatása is.

Kiemelkedően fontos az egyházak szerepe a mai világban - jelentette ki az oktatási államtitkár a baptista iskolák országos tanévnyitóján. Az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban tartott ünnepségen Palkovics László úgy fogalmazott: a vallás, a Biblia ismerete meggyőződéstől függetlenül iránymutatásul tud szolgálni a mindennapi életben.

Változatlan küldetésnek nevezte a magyar nyelv és kultúra külhoni terjesztését az intézmény főigazgatója a Balassi Intézet éves vendégoktatói konferenciáján. Hammerstein Judit hangsúlyozta: a munkában kulcsfontosságú szerepe van a vendégoktatói hálózatnak, mert a szervezet hatékonyan egészíti ki a külföldön működő magyar kulturális intézetek és szakdiplomaták tevékenységét.

Szeptember 1-jétől egyes üzemanyagok jövedéki adójának mértéke a kőolaj világpiaci árához igazodik. Ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum esetében az adó literenként 5, a gázolajé 10 forinttal emelkedhet. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Helybenhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint nem jogszabálysértő a kormány népszavazási kampánya. Nemény András, az MSZP alelnöke magánszemélyként azért fordult a bizottsághoz, mert álláspontja szerint a kampányban a kabinet nem vehetne részt, emellett úgy vélte, hogy a kormány valótlanságokat állít a betelepítésről. Az NVB azzal az indoklással utasította el a kifogást, hogy a kabinet kezdeményezőként meghatározó szereplője az országos referendumnak. Ezt a döntést hagyta most jóvá jogerősen a Kúria.

Eltérő adószabályok vonatkoznak a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadásra és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatásra - hívta fel a figyelmet az adóhivatal. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Turisztikai jellegű bérbeadást viszont csak adószámmal lehet végezni és a település jegyzőjénél kell bejelenteni.

Le kell mondania Gyömrő újraválasztott polgármesterének - közölte a Pest megyei kormánymegbízott. Tarnai Richárd elmondta: továbbra is fennáll a méltatlanság a tavasszal jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Gyenes Leventével szemben. Hozzátette: ha a most vasárnap újraválasztott polgármester önként nem távozik, a kormányhivatal kezdeményezi a méltatlansági eljárás lefolytatását.

Egy hónapon belül fűthető konténer-lakásokban vagy faházakban akarják elszállásolni Olaszországban azokat, akik a földrengésben elvesztették otthonaikat. Az olasz miniszterelnök a tervekkel kapcsolatban kijelentette: minél gyorsabban meg kell kezdeni az újjáépítést. Matteo Renzi szerint ugyanakkor ennél is fontosabb, hogy a megsemmisült épületek helyén földrengés-biztos házakat húzzanak fel.

Brazíliában tagadta a felfüggesztett elnök, hogy bármiféle bűncselekményt elkövetett volna. Dilma Rousseff a szenátus előtt úgy fogalmazott: az ellene felhozott vádak csupán ürügyként szolgálnak egy alkotmányos puccs végrehajtására. A politikus ellen a költségvetési törvény megsértése miatt indult parlamenti eljárás májusban. A brazil államfő hangsúlyozta: nem hajlandó lemondani hivataláról, mert elkötelezett híve a demokráciának és a jogrendnek.