eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Garantálni kell a magyarok biztonságát - a nap hírei

Bűnvádi eljárást indított az olasz főügyészség a szerdai földrengés következményei ügyében. A magyar emberek jövőjének és biztonságának garantálásáról beszélt Mohácson a honvédelmi miniszter. Életveszélyes állapotban van a kaposújlaki repülőtérnél lezuhant vitorlázórepülő pilótája.

Bűnvádi eljárást indított az olasz főügyészség a szerdai földrengés következményeinek ügyében. A legutóbbi adatok szerint 290 halálos áldozatot követelő természeti csapás Amatrice városában okozta a legnagyobb károkat. Sajtóértesülések szerint 115 épület összeomlása részleteinek feltárására indult a nyomozás. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de az érintett épületek között van egy 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete és egy háromszor restaurált harangtorony. Az ügyész megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban a cement mennyiségét meghaladó homokot. Szombaton Olaszországban nemzeti gyásznap volt, a zászlókat félárbocra eresztették az állami épületeken.

Nem bocsátja szavazásra a parlament alsóházában az uniós kilépés elindítását a brit kormányfő. A Daily Telegraph kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja: Theresa May nem akar lehetőséget adni a kilépés ellenzőinek, hogy akadályozzák az Egyesült Királyság távozását a közösségből. A Brexit ellenzői szerint a brit tagságról júniusban tartott népszavazás eredménye nem kötelező érvényű, és a parlamenti képviselők jóváhagyására van szükség a kilépést szabályozó lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásához és ezzel a legfeljebb két évig tartó hivatalos tárgyalások megindításához.

Az unió menekültügyi politikájának megváltoztatását sürgette romániai látogatásán a lengyel kormányfő. Beata Szydlo, miután Dacian Ciolos román kormányfővel tárgyalt, azt hangsúlyozta: Brüsszel migrációs politikája nem hozott pozitív változást, szerinte ennek eredménye, hogy a britek többsége a közösségből való kilépést támogatta. Úgy vélte, az uniónak sokkal többet kell költenie az illegálisan érkezők áradatának megelőzésére. Megismételte: Lengyelország elutasítja a bevándorlók kötelező kvóták alapján megvalósítandó szétosztását.

Szent István király ünnepét tartották a bécsi dómban. Dékány Árpád Sixtus zirci apát mutatott be magyar nyelvű misét. A bécsi székesegyházban minden év augusztusában magyar nyelvű istentiszteletet tartanak az államalapító magyar király emlékére Ausztriában élő magyarok, valamint magyarországi és határon túli zarándokok, hagyományőrző csoportok részvételével.

A honvédelmi miniszter szerint a magyar emberek jövőjét és biztonságát ma is garantálni kell az újfajta veszélyekkel szemben. Simicskó István a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen tartott rendezvényen beszélt errő. A tárcavezető az új kihívások között említette a tömeges bevándorlást és a terrorizmust. Azt mondta: Európának és Magyarországnak erős hitre és erős államra van szüksége.

Szeptember 12-én kezdődik a tervek szerint az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az öt képviselőcsoportból négy vidéki helyszínen tartja a felkészülést szolgáló tanácskozását. Az oktatásról, az egészségügyről és a kvótareferendumról több frakció is tárgyal. A Fidesz-KDNP Balatonfüreden tartja évadnyitó frakcióülését szeptember 7-9. között, az MSZP szeptember 5-én és 6-án Visegrádon. A Jobbik országgyűlési képviselői szeptember 7. és 9. között Dunakilitin gyűlnek össze, az LMP pedig szintén szeptember első felében tartja évadnyitó frakcióülését Budapesten.

Mintegy ezer állami ösztöndíjas felsőoktatási hallgatónak jár le augusztus 31-én az oklevélszerzési határideje. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében ha a diák nem teljesíti a diplomaszerzés határidejének feltételét, akkor vissza kell fizetnie a Magyar Államnak az igénybe vett állami ösztöndíj felét.

Minden évfolyamra elkészültek az új kísérleti tankönyvek - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója az M1-en. Kaposi József arról is beszámolt, hogy az első, ötödik és kilencedik évfolyam számára megjelentek az új generációs tankönyvek is, ezeknek okoskönyv változata is elérhető. A kiadványok átmenetet jelentenek a papíralapú és a digitális tankönyvek között.

Életveszélyes állapotban van a kaposújlaki repülőtér közelében lezuhant vitorlázórepülő pilótája. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Kaposvári Rendőrkapitányság eljárást indított, a történteket a légiközlekedési hatóság is vizsgálja.A távirati iroda úgy tudja: a 72 éves vitorlázórepülő röviddel a felszállás után zuhant le. A balesetet az eddigi információk szerint az okozta, hogy a gép magasba emelkedését segítő két huzal egyike a leoldást követően beleakadt a gép farkába, s a földre rántotta a repülőt.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×