Még drágább az iskolakezdés

Infostart
2016. augusztus 23. 12:07
Továbbra is komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés - közölte a Budapest Bank egy reprezentatív kutatás alapján. Átlagosan mintegy 84 ezer forintos kiadásra számítanak a szülők a beiskolázás miatt, év közben pedig várakozásuk szerint havi 56 ezer forintot tesznek ki az oktatással kapcsolatos költségek.

Az általános iskolás gyermekek szüleinek nőttek leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai, a két évvel ezelőtti 56 ezer forint helyett az idén kicsit több mint 73 ezer forintot költenek erre, míg a középiskolások szüleinek kiadásai – várakozásuk szerint – 82 ezerről 90 ezer forintra nőttek 2016-ra – olvasható a Budapest Bank megbízásából, a GfK által végzett kutatásban.

„Ez az emelkedés első látásra talán meghökkentő, mindenképpen meglepő. Ebben nagyobb része van annak, hogy igyekeznek a legjobb terméket megvenni a gyereknek. Ez lehet toll, ceruza vagy füzet, de nagyobb értékű tárgyak, például laptopok is” - mondta Fatér Gyula, a pénzintézet lakossági üzletágvezetője.

A felmérés szerint a felsőoktatásban tanulók tanévkezdésének költsége nem változott az elmúlt két évben, továbbra is átlagosan 166 ezer forintot emészt fel. Ennek megfelelően a szülők jó része, akármilyen korú is a gyermeke, előre készül a beiskolázásra.

„Kétharmaduk az aktuális havi bevételének jelentős részét az iskolakezdésre költi, kicsit kevesebb mint felük 5 hónapon keresztül spórol arra, hogy ezt ki tudja fizetni. Érdekes, hogy csak a szülők 33 százaléka vesz igénybe iskolakezdési támogatást, nyilván ez is egy forrása lehet ennek a többletköltségnek” - tette hozzá Fatér Gyula.

A legnagyobb egyszeri kiadást ma már az informatikai eszközök jelentik, ám hitelt csak a válaszadók 6 százaléka vesz föl az iskolakezdéshez és csak 15 százalékuk nyitott a jövőbeni kölcsönfelvételre. A beiskolázás mellett azonban a szülők által várt, tanév közbeni havi kiadások is nőttek, hiszen idén átlagosan havi 56 ezer forintra számíthatnak, szemben a két évvel korábbi havi 50 ezer forinttal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Még drágább az iskolakezdés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást