eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Éjszaka egyhavi csapadékot kapott fél Magyarország

Ismét megnyíltak az ország felett az égi csatornák. Budapest sem úszta meg szárazon, hétfő délelőtt a város több pontján mintha dézsából öntötték volna...

A vasárnap érkezett, és a Kárpát-medence környékén hullámot vetett hidegfront a Nagykunságban, a Hajdúság területén több helyen egy teljes havi csapadékösszeget eredményezett mindössze egyetlen éjszaka alatt. Budapest sem úszta meg szárazon, hétfő délelőtt a város több pontján mintha dézsából öntötték volna.

A jelentős lehűlést hozó hidegfront csapadékzónája vasárnap csak átmenetileg gyengült le az ország felett. Az esti időszakban a Dunától keletre nagy területen alakultak ki intenzív csapadékkal kísért zivatarok, amelyek kis területen igen nagy mennyiségű esővel öntözték a földeket. A legintenzívebb gócokat az automata mérőállomások is bemérték: Debrecenben 59, Folyáson 62 mm-t mértek; azonban a legnagyobb csapadékösszeget reggelig a kenderesi társadalmi csapadékmérőnk jelentette: 87 mm-t.

Budapesten a reggeli órákig jelentős csapadék nem volt. Kevéssel 08 óra után azonban heves záporok érték el a fővárost, és néhány óra leforgása alatt 30-45 mm esővíz zúdult a városra. Összehasonlításképp, Budapesten egy átlagos augusztus hónap csapadékösszege 55-60 mm.

Alig több, mint egy éve, 2015. augusztus 17-én a mostaninál jóval nagyobb mennyiség esett, hiszen a belvárosban egy hosszan tartó intenzív zivatargócból 100 mm feletti csapadékösszeget mértek, az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi központjában 115 mm hullott.

Forrás: met.hu

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×