eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Ombudsman: kockázatmentes a parlagfűvel dúsított agrártermelés

Ombudsman: kockázatmentes a parlagfűvel dúsított agrártermelés

Magyarországon 2 millió ember allergiás a parlagfűre, ők 40 milliárd forintnál is többet költenek allergiagyógyszerre évente. Elsősorban a nagy mezőgazdasági területeken tenyészik a felderítetlen parlagfű – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a jövő nemzedékek szószólója. Szabó Marcel kormánybiztos kinevezését szorgalmazza a megelőzés irányítására.

A becslések szerint körülbelül hétezer hektáron van erős parlagfű-szennyezettség Magyarországon. Sajnos az újabb technológiák, a légi felderítés ellenére is e területek mindössze felének tudni a pontos helyét. A jövő nemzedékek szószólója ezért is hívta fel a figyelmet arra, hogy újabb anyagi eszközöket kellene a legszennyezettebb területek pontos meghatározására fordítani. Ezután a hatóságok meg tudnák már tenni a haladéktalanul szükséges intézkedéseket.

„Tudomásunk szerint a helyi önkormányzatok viszonylag nagy lelkesedéssel próbálják a belterületi ingatlantulajdonosokat felszólítani a parlagfű-mentesítésre. Az alapvető aggodalmunk ugyanakkor az, hogy a külterületeken, ahol a megyei kormányhivatalok talajvédelmi igazgatóságai a felelősek megtalálni a parlagfűvel szennyezett táblákat, a hatalmas területek tulajdonosai lényegében mindenfajta kockázattól meneten végezhetnek parlagfűvel dúsított mezőgazdasági termelést. Míg a kiskertek tulajdonosai bírságot kapnak a helyi önkormányzatoktól, addig a nagy mezőgazdasági területeken működő óriási kukoricatáblák, szántók tulajdonosait sokszor nem követi a hatóság kellő figyelemmel” - hangsúlyozta az ombudsman.

Szabó Marcel rámutatott, hogy Magyarország az egyik leginkább fertőzött ország Európában, hazánkban nincsen olyan terület, amelyen a parlagfű-szennyezettséget valamilyen mértékben ki ne lehetne mutatni. Kellemetlen hatása körülbelül kétmillió embert érint. Mintegy 40 milliárd forintot fordítanak évente a magyar állampolgárok arra, hogy a tüneteket valamelyest enyhíteni tudják.

„Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jelentős probléma, amelynek megoldásához alapvetően szemléletváltozásra lenne szükség. Azért azt is el kell mondani, hogy az államnak nagyon fontos alkotmányos feladata is, hogy a környezet-egészségügyi szint romlását ne engedje. Ráadásul az európai unió mezőgazdasági támogatásának is alapvető feltétele, hogy az adott tábla gazmentes legyen. Amelyik táblán parlagfű van, az nem gazmentes, tehát a tulajdonos erre a támogatásra nem is jogosult. Azonban a hatóságok ezt, úgy látom, elmulasztják ellenőrizni” - jegyezte meg az ombudsman.

Mindezért Szabó Marcel szerint fontos lenne egy kormánybiztos kinevezése. Utalt arra, hogy ezt már elődje, Fülöp Sándor is szorgalmazta.

„Egy egyszemélyi politikai felelősség megerősítheti azt a fajta elkötelezettséget, amire a jelen helyzetben már komoly szükség lenne. Nagyon sok allergiabeteg örömmel látná, ha határozottabb állami fellépés történne ezen a területen” - mondta a jövő nemzedékek szószólója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×