eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kórházberuházás és újabb rezsicsökkentés - nap hírei

6 milliárd forint jut több kórház félbemaradt beruházásának befejezésére uniós forrásból. Lát lehetőséget egy újabb rezsicsökkentésre a nemzeti fejlesztési miniszter. Kezdeményezte Mengyi Roland Fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az első félévben jól teljesített a magyar gazdaság, ugyanis a bővülés mellett folyamatosan csökken az adósság. Lázár János szokásos tájékoztatóján szólt arról is, hogy a kormány várhatóan az államadósság csökkentésére fordítja majd az állami földek értékesítéséből befolyt 270 milliárd forintot. Elmondta: a stratégiai kabinet döntése alapján 6 milliárd forint jut több kórház félbemaradt beruházásának befejezésére uniós forrásból. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról is: életpályamodellt indítana a kormány a mentők számára és tízéves társadalmi programot is kidolgoz a kabinet a 2018-28-as időszakra.

Lát lehetőséget egy újabb rezsicsökkentésre a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós a Figyelő című hetilapnak adott interjúban a rezsicsökkentés mértékéről nem beszélt, mivel - mint mondta - nem ismert az uniós kötelezettségszegési eljárás eredménye és a gázárak alakulása. A tárcavezető azt is elmondta: a kormányzat egyelőre nem számol a Déli pályaudvar bezárásával, ugyanakkor tehermentesíti azt. Közölte: a budapesti vasúti közlekedést érintő három jelentős projekt indul.

Kezdeményezte Mengyi Roland Fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész. Polt Péter különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés gyanúja miatt kérte a kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlés elnökétől. A gyanú szerint Mengyi Roland tavaly 5 millió forintot kért azért, hogy egy társaság nyerje meg a szociális szövetkezeteknek kiírt ötszáz millió forintos uniós pályázatot. Az érintettek az elnyerhető pénz egy részét saját céljukra akarták felhasználni, ezért vállalkozókkal kötöttek volna valótlan tartalmú, illetve túlárazott szerződéseket.

Elrendelte Lakatos András előzetes letartóztatását a Debreceni Járásbíróság - erősítette meg a Debreceni Törvényszék. Az alvilág Kisbandi néven elhíresült bankárának ügyéről a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt további információt. Lakatos Andrást 2004-ben több mint négyszáz rendbeli csalás miatt jogerősen 2 év 8 hónap börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság.

Fokozott figyelmet kér az ünneplőktől augusztus 20-án a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. A két szervezet arra kéri a rendezvények látogatóit, hogy figyeljék az esetleges meteorológiai riasztásokat, valamint hallgassanak a szervezők és a hatóságok figyelmeztetéseire. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: a fővárosi tűzijáték szervezői a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítottak ki. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója pedig jelezte: a mentők nagy erőkkel biztosítják az augusztus 20-ai állami rendezvényeket.

Nőtt a vendégéjszakák száma a belföldi turizmus miatt - közölte a Szállodaszövetség elnöke. Niklai Ákos az M1-en azt mondta: Magyarországon a belföldi vendégek adják a turisták 45, a külföldiek pedig az 55 százalékát. Hozzátette: a belföldi turizmust egyrészt a SZÉP-kártya, másrészt az életszínvonal kis mértékű emelkedése is segíti, hiszen ennek köszönhetően a lakosság több pénzt tud a nyaralásra fordítani. A magyarok számára Horvátország és Bulgária a legkedveltebb úti cél, a belföldi nyaralásoknál pedig a Balaton, a Velencei tó, valamint az országban található gyógy,- wellness,- és kastély szállodák.

Magyarország is díszvendég lesz a jövő szerdán kezdődő Pekingi Nemzetközi Könyvvásáron, ahová a közép-kelet-európai országokkal közösen kapott meghívást. A bemutatkozás célja, hogy erősítse a magyar irodalom ismertségét, megmutassa a magyar könyvpiacon fellelhető kínai szerzőket és felkeltse az érdeklődést a kortársak és a klasszikusok iránt - írja közleményében a Balassi Intézet.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×