Bepánikolhatnak az állatok a tűzijátéktól!

InfoRádió
2016. augusztus 17. 17:59
Nem javasolják az állatvédők, hogy házi kedvencét bárki magával vigye a tűzijátékra vagy zajos rendezvényekre. Ilyenkor rendre előfordul, hogy elkóborolnak az ijedt, megzavarodott állatok, így mindenkinek érdemes fokozottan ügyelnie például a kertben tartott kutyáira - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokat sokkolja a tűzijátékot kísérő komoly hang és fényhatás. Az állatok ettől elszökhetnek, de az ijedt kutya, macska félelemből támadhat és haraphat is - mutatott rá a szervezet vezetője. 

Seres Zoltán ezért azt javasolja, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdák biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet.

Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő - tette hozzá.

Négy jó tanácsot fogalmazott meg az Orpheus Állatvédő Egyesület a tűzijáték idejére.

Azt ajánlják, hogy az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz.

Tanácsolják, hogy az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang- és fényhatása idején tartsuk zárt helyen.

A biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdával.

Ha mindennek ellenére megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bepánikolhatnak az állatok a tűzijátéktól!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást