eur:
394.67
usd:
371.81
bux:
66843.13
2024. április 16. kedd Csongor

Durva jég pusztít több helyen Magyarországon - fotók

Megérkezett a hidegfront Magyarországra, helyenként komoly jégesővel. A hét közepéig hűvösebb napokra kell számítani, utána ismét érkezik a strandidő.

Olvasóink Kisvárdáról és a környékről küldték az alábbi fotókat:

Durva jég pusztít több helyen Magyarországon - fotók

Durva jég pusztít több helyen Magyarországon - fotók

Az elmúlt hét kétszer is hidegrekordot megdöntő időjárása után eleinte még folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, de napról napra melegebb lesz. Több időjárási front is súrolja a Kárpát-medencét, lesz, ami át is vonul fölöttünk, így meglehetősen változékony, többfelé csapadékos időre kell számítani - írja a met.hu.

Az átlagosnál országszerte több fokkal hűvösebb, a szerdai és csütörtöki csapadékos idő ellenére az ország északkeleti részének kivételével szárazabb, de napsütésben sem bővelkedő időjárás az elmúlt napokban az ország középső és délkeleti területein vízhiányt idézett elő a talajban, de a Dunántúl nagy részén, és az Alföld egyes területein 90% körüli a talaj felső 20 cm-ének telítettsége.

Az előttünk álló héten az elmúlt hetinél melegebb, többfelé csapadékosabb időre van kilátás. A hét első napjaiban illetve a legvégén kell többszöri felhősödésre számítani, csütörtökön, pénteken és szombaton sok lesz a napsütés, melyet főként fátyol és gomolyfelhők zavarnak majd. Zápor, zivatar a hét első felében többfelé kialakul, csütörtökön és pénteken csak elszórtan, majd szombaton a Dunántúlon, vasárnap már többfelé várható.

Ezek pontosabb helyét és idejét riasztás oldalon követhetik nyomon. Alapvetően nem lesz szeles idő, zivatarok környezetében kell átmeneti szélerősödésre számítani, illetve vasárnap a Dunántúlon egy érkező markánsabb hidegfronthoz kötődően erősödik meg az északnyugati szél.

A hét elején átvonuló hidegfront mögött ismét lehűl az idő, de keddtől fokozatos melegedés kezdődik, és csütörtöktől főként az Alföldön, majd a hétvégén sokfelé a 30 fokot is meghaladja a legmelegebb órák hőmérséklete. A minimum hőmérsékletek az elmúlt hét rekord hidegei után az átlagos értékek körül alakulnak majd. Nem lesz túlságosan száraz a levegő, a relatív nedvesség értéke napközben sem megy 40% alá, a jellemző értékek pedig 45-65% körül alakulnak, az éjszakai órákban pedig 70-90% között várható a levegő páratartalma.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×