eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elindult a kampány - a nap hírei

Az eddigieknél szabadabban lehet kampányeszközöket alkalmazni az október 2-ai kvótarereferendum kampányidőszakában. Hétfőtől lehet pályázni a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére. Az eddigi legproblémásabb olimpiának tartja a rióit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke.

Néhány kivételtől eltekintve sokkal szabadabban lehet kampányeszközöket alkalmazni az október 2-ai kvótarereferendum szombaton megkezdődött kampányidőszakában. Ezt Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke erősítette meg az M1 műsorában. Az elnök szerint ilyen kampányeszköz lehet a plakát, a politikai reklám és hirdetés, a választási gyűlés és a választó megkeresésére irányuló tevékenység. Patyi András hozzátette: a törvény a bizottságnak az 50 napos időszak alatt biztosít vizsgálati lehetőséget.

Hétfőn fejezi be az októberi kvótanépszavazásra szóló értesítők kézbesítését a Magyar Posta. A Nemzeti Választási Iroda az értesítőben az országos népszavazás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a mintegy 8 millió magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárt, hogy szerepel a névjegyzékben. Ha valaki nem kapja meg, akkor ezt a jegyzőnél jelezheti, aki új értesítőt állít ki.

Három-négy hónap múlva állnak szolgálatba a határvadászok a déli határ mentén - értesült az M1 híradója. A műsor információi alapján a háromezer járőr a kiképzés után alkalmas lesz bűnügyi, közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálat ellátására is. Tasnádi László rendészeti államtitkár azt mondta: a háromezer hivatásos a készenléti rendőrség állományába tartozik majd.

Hétfőtől lehet pályázni a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére. Az Otthon Melege program részeként meghirdetett pályázat tervezett keretösszege 5 milliárd forint. A pályázatok benyújtására országosan, minden régióban egyszerre van lehetőség a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton. Az 1996 előtt épült, maximum 135 négyzetméter lakóterületű családi házak tulajdonosai kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, amely a megvalósítandó fejlesztésektől függően az elszámolható költségek 40-55 százaléka lehet.

Valótlannak tartja a kormány munkaerőpiaci statisztikáit az MSZP. Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke úgy fogalmazott: a kabinet által közölt 4,2 millió munkahelyből 150-200 ezret diákok töltenek be, akik korábban nem szerepeltek a statisztikákban, csakúgy, mint a 200 ezer közfoglalkoztatott és az a 150 ezer külföldön dolgozó, aki valamiért a magyar statisztikákba került be. Hozzátette: az első félévi adatok szerint a munkanélküliek 16 százaléka 25 év alatti, és a 2010-es kormányváltás óta már 600 ezren mentek külföldre dolgozni.

Szerbiában a közös programok megvalósításáról, a szerbek és magyarok közötti kapcsolatok javításáról írt alá koalíciós megállapodást a kormányzó Haladó Párt a Vajdasági Magyar Szövetséggel. A két párt megállapodott abban, hogy támogatja a Szerbia számára létfontosságú infrastrukturális fejlesztéseket. A VMSZ négy belgrádi minisztériumban kapott államtitkári helyet.

Lapértesülések szerint a korábban előre jelzettnél egy évvel későbbre, 2019 végére csúszhat Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. A Sunday Times című lap City-beli forrásokra és kabinettagokra hivatkozva azt közölte: a londoni kormány még nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására. Theresa May kormányfő a várakozások szerint 2017 januárjában lépteti életbe a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza. Onnantól számítva két évük van a feleknek az erről szóló tárgyalások lebonyolítására.

Svájcban meghalt a szombati vasúti támadás egyik sebesültje és az elkövető is. A 27 éves férfi gyúlékony folyadékot locsolt szét egy szerelvényen, és hat embert késsel megsebesített. A St. Gallen-i rendőrség közölte: egyelőre nem tudni, mi volt a támadás indítéka, de a nyomozók nem találtak terrorizmusra utaló nyomot, és az elkövető korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel.

Az eddigi legproblémásabb olimpiának tartja a rióit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke. John Coates kijelentésével összefüggésben a dpa német hírügynökség készített összeállítást, amiből egyebek mellett kiderül, hogy a remélt egymillió helyett várhatóan csak 300-500 ezer látogatója lesz a játékoknak. Bár a szervezők szerint a jegyek 84 százaléka elkelt, a hosszú sorban állások és a közlekedési problémák miatt több tízezer az üres székek száma a helyszíneken. A 85 ezer fős katonai és rendőri jelenlét mellett is viszonylag sok a bűncselekmény, történt lopás a sajtótribünön és az olimpiai faluban is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×