eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Parlagfű elleni kormánybiztos kellene

A parlagfű elleni védekezés irányítására önálló, világos feladatkörrel és felelősséggel bíró kormánybiztos kinevezését szorgalmazza a jövő nemzedékek szószólója. Szabó Marcel hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére.

„A parlagfű-történet sajnos minden évben szezonálisan kezdődik, és szezonálisan ér véget. Csak egy rövid időn keresztül koncentrál rá a társadalom, és úgy tűnik, hogy egy rövid időn keresztül koncentrál rá a politika, a kormányzat, holott számtalan embernek az életét keseríti meg hónapokon keresztül” - hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese.

„Ahhoz, hogy ezt a kétezer hektárnyi területet – ahol most Magyarországon súlyosan fertőzött, parlagfűvel borított területeket találunk – fel lehessen tárni, meg lehessen találni, el lehessen számoltatni azokat, akik hatalmas területeken nem törődöm módon az ország lakóinak millióit betegítik meg, egy olyan tisztségviselőre, egy kormányzati munkatársra lenne szükség. Az ő munkáját egész évben az határozza meg, hogy milyen módon tudja azt a sok-sok népegészségügyi, településrendezési, növény-egészségügyi érdeket harmonizálni, amely alapján hosszú távra fel tudja építeni azokat az intézkedéseket, amelyekkel a parlagfűszennyezést meg lehet akadályozni” - véli Szabó Marcel.

Ez azért hasznos, mert ezzel van egy politikai felelőse az ügynek – indokolta.

Véleménye szerint a helyi önkormányzatok fellépése nem elegendő ennek az országos méretű problémának a leküzdésére.

„Jelenleg az állampolgárok 40 milliárd forintot költenek arra, hogy a parlagfűvel kapcsolatos allergiás problémáikat kezeljék. Azt gondolom, hogy egy szemléleti váltásra lenne szükség, hogy azok, akik ilyen típusú hatalmas latifundiumokat kezelnek, érezzék azt, hogy egy füstölgő gyárhoz hasonló környezetszennyezést okoznak, és a társadalom egészségének veszélyeztetését ugyanolyan alkotmánysértő módon végzik el, mint a nem megfelelő környezetvédelmi előírásokkal működő üzemek” - hangsúlyozta az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×