A patikákban bízhatunk

Infostart
2016. augusztus 13. 17:50
Magyarországon erős a hamis gyógyszerekkel szembeni védelem nemzetközi összehasonlításban is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. A Magyar Gyógyszerészi Kamara is hangsúlyozta: hamis vagy nem engedélyezett gyógyszer nem kerülhet a patikákba. Az étrend-kiegészítők terén korántsem ilyen szigorú a szabályozás, ám a hatóságok októbertől rendet tennének a vitaminok, fogyókúrás szerek és potencianövelők piacán is.

Tavaly januártól ideiglenesen elérhetetlenné tehetik azokat az internetes oldalakat, amelyek hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmaznak.

Ez komoly eszköz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kezében, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint jól működik a rendszer.

Rétvári Bence az MTI-nek beszélt arról, hogy az interneten árult hamis gyógyszerek komoly veszélyt jelentenek az emberek egészségére, ezért az ott forgalmazott készítmények állami ellenőrzését, a hamis készítmények elleni küzdelmet, a lakosság átlátható, megbízható tájékoztatását a kormányzat kiemelt feladatnak tekinti.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője, dr. Horváth-Sziklai Attila is hangsúlyozta: hamis gyógyszer nem kerülhet a patikákba.

„A gyógyszerkészítménnyel kapcsolatban az a szerencsénk, hogy Magyarország még mindig azt gyógyszerellátási struktúrát használja, amiben a gyógyszerek útja teljesen egyértelműen meghatározott és egy irányban mozoghat. Nevezetesen, hogy a gyógyszer gyártójától a forgalomba hozatali engedély jogosultján keresztül a gyógyszer-nagykereskedőig, majd pedig onnan kerül a gyógyszertárakba, patikákba kiszállításra. Ez a rendszer garantálja azt, hogy a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények minősége mindegyik megfelelő, és mindegyik eredeti készítmény, ami a betegekhez eljut” - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője.

A többnyire interneten forgalmazott, ellenőrizetlen forrásból származó termékeknek számos veszélye van. Tartalmazhatnak vényköteles vagy tiltott hatóanyagot, de előfordulhat, hogy például veszélyes gyomirtót kevernek a kapszulába.

Az étrend-kiegészítők tekintetében korántsem ilyen szigorú a szabályozás, ám a készítményeket folyamatosan vizsgálja a már említett hatóság, és az OGYÉI honlapján elérhető a tiltott, veszélyes szerek listája.

A kamara hivatalvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy egy májusban aláírt egyezmény értelmében a magyarországi gyógyszergyártók, a gyógyszerész kamara, az étrend-kiegészítők gyártóinak és forgalmazóinak jelentős részét tömörítő egyesület, és a gyógyszer-nagykereskedők önként vállalták, hogy ellenőrzött termékeket forgalmaznak, és létrehoztak egy védjegyet is.

Dr. Horváth-Sziklai Attila szerint október-novemberre már az önkéntes ellenőrző rendszer is gördülékenyen működik majd, és érezteti hatását.

Egy tavalyi felmérés szerint 2010 és 2015 között megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők száma Magyarországon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A patikákban bízhatunk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást