eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiürítették az Országházat

Kiürítési és tűzvédelmi gyakorlatot tartottak az Országházban. A próba alatt az országgyűlési képviselőket a házban dolgozókkal helyettesítették.

„Jogszabály írja elő, hogy minden magyar közintézményben évente kell tűzriadót tartani gyakorlat céljából. Ráadásul Magyarország jogrendjében, a magyar demokráciában a legfontosabb közintézmény az Országház, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy az élet- és vagyonbiztonság mellett a tűzbiztonság is megfelelő szinten legyen kezelve. Éppen ezért az országgyűlési törvény önálló tűzoltósággal látja el az Országgyűlési Őrséget” - emlékeztetett Tóth László dandártábornok, az Országgyűlési Őrség parancsnoka.

„Tehát nem csak azzal a feladattal bízott meg bennünket, hogy az Országház és az Országgyűlés Hivatala elhelyezésére szolgáló épületek tűzmegelőzési és elsődleges tűzbeavatkozási feladata a miénk, hanem ehhez tűzoltókat is kaptunk” - emelte ki a dandártábornok.

Elmondta, a gyakorlatokat az előző években hétvégén, munkaidőn kívül tartották, olyankor, amikor nem látványos.

„Most viszont direkt hétköznapra időzítettük, és direkt megtöltöttük a parlamenti üléstermet is, hogy minél élethűbben tudjuk szimulálni, hogy körülbelül mire számíthatunk egy tűz esetén, mennyi idő alatt tudjuk kiüríteni a parlamenti üléstermet” - közölte Tóth László.

Közölte, hogy nagyon eredményes volt a gyakorlat.

„Háromszor ismételtük meg, különböző opciókat próbáltunk ki, hogy megtudjuk, melyek a legjobb, leghatékonyabb kiürítési irányok. Mindegyik gyorsabb volt, mint 5 perc, a leggyorsabb pedig 3 perc alatt volt” - mondta az Országgyűlési Őrség parancsnoka.

Kifejtette: mivel nyáron kevesebben vannak az Országgyűlés épületében, nem okoztunk a gyakorlattal felfordulást. A törvényalkotási munkát megakasztani egy gyakorlat miatt nem célszerű. Ezért töltöttük fel a házban dolgozókkal az üléstermet.

„Azok a képviselők, akik itt dolgoznak évek óta, nagyjából ugyanolyan jól ismerik az Országház épületét, mint az itt dolgozók. Tehát ha elmondjuk nekik, hogy a dunai oldalon tűz van, és ki kell üríteni az üléstermet a városi oldal irányába, akkor ezt ők körülbelül ugyanúgy tudják végrehajtani, tehát teljesen felesleges volt ebből a szempontból az igazi országgyűlési képviselőket ezzel zaklatni. A kiürítés sebessége volt a kérdés, amit ugyanolyan jól tudtunk szimulálni másokkal is” - indokolta Tóth László dandártábornok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×