Ösztöndíjat ajánl bizonyos szakembereknek a Magyar Honvédség - lapszemle

InfoRádió
2016. augusztus 1. 07:22
Ösztöndíjat ajánl leendő mérnököknek, informatikusoknak és pénzügyi szakembereknek a Magyar Honvédség - írja a Magyar Idők. A Népszabadság szerint bajosabb lesz Londonból vagy Brüsszelből üzenni Brüsszelnek, mint Erdélyből.

A Népszabadság szerint bajosabb lesz Londonból vagy Brüsszelből üzenni Brüsszelnek, mint Erdélyből. Az október 2-ai kvótanépszavazáson ugyanis ugyan azok a szabályok érvényesek, amelyek a parlamenti választáson: míg a főként a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok levélben is voksolhatnak, addig a több százezer, magyarországi lakcímmel rendelkező, ám külföldön tanuló vagy dolgozó polgár csak a külképviseleteken.

Fokozatosan megszünteti a kormány az időskorúak és fogyatékossággal élők gondozóházait, valamint a pszichiátriai és a szenvedélybetegek átmeneti otthonait – derül ki egy a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből. A cél az, hogy ezeket tartós gondozást nyújtó intézményekké alakítsák át.

Végéhez közeledik a kajszibarack betakarítása, a szakértők pedig mennyiségben és minőségben is jó termést várnak, a kajszi termőhelyét ugyanis nem érintette az április végi fagy - írja a Magyar Idők. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése alapján hektáronként átlagosan 6,9 tonna termett a gyümölcsből. Az egyes megyék között viszont nagy különbségek voltak. Vas és Zala megyében például gyakorlatilag nem termett kajszi, míg Somogyban 18 és fél tonna volt a hektáronkénti termésátlag.

Ösztöndíjat ajánl leendő mérnököknek, informatikusoknak és pénzügyi szakembereknek a Magyar Honvédség - írja a Magyar Idők. A Honvédelmi Minisztérium korábban közölte azt is, hogy több mint 120 ezer forintos havi ösztöndíjat kínál egyes egészségügyi szakok hallgatóinak.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint a több mint 4 milliárd forintos kormányzati forrásátcsoportosítás révén több központi ügyeletet lehet létrehozni, ami csökkentheti a háziorvosok terhelését és így a praxis tulajdonosa eldöntheti, akar-e dolgozni szabad- és ünnepnapokon. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szintén úgy vélekedett, hogy a jobb finanszírozás javíthat a háziorvosi ellátás helyzetén.

Egyebek mellett lopás, csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a múlt héten az állami erdészeteknél történt visszaélések feltárása után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - tudta meg a Népszabadság. A Kehi több hónapos kutatás után hat erdészetnél közel 1,5 milliárdos kárt - tehát felesleges kiadást és rossz gazdálkodás miatt elmaradt bevételt - tárt fel.

A Portfolio szerint törölte a kormány az M1-es és M7-es autópálya kiszélesítésének vagyis 3X3 sávossá alakításának tervét. A péntek esti kormányhatározat gyakorlatilag a kabinet egy néhány nappal korábbi határozatát vonja vissza. Az említett mellett azonban más közútfejlesztések határozatait is visszavonta a kormány, illetve tételesen rögzítette, hogy egyes vidéki városokban és országosan pontosan mely projekteket támogatja EU-s pénzből, illetve melyeket a központi költségvetés terhére.

A Napi.hu-n arról, az Európai Bizottság által, a közelmúltban elfogadott módosításról olvashatnak, amely változtat a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegségben szenvedőkre vonatkozó, autóvezetéshez szükséges minimális egészségügyi követelményeken, hogy az ilyen betegségben szenvedők csak nagyon indokolt esetben veszítsék el a jogosítványukat. Részleteket a portálon olvashatnak.

A pénzcentrum.hu a külföldi nagyvárosok helyett a magyar falusi szálláshelyeket ajánlja a nyaralást tervezgetők figyelmébe. Mint írják: megkímélheti pénztárcáját, aki a város zajától távol tölti szabadságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást