eur:
393.31
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Munkaerőhiány alakult ki több ágazatban - a nap hírei

Mintegy 50 ezer betöltésre váró álláshely volt az első negyedévben. Befejeződött a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó. Törökországban több mint ezer katonát menesztettek. A nap legfontosabb hírei július 31-én.

Több, adótörvényeket érintő változás lép hatályba augusztus elsejétől a júniusban elfogadott módosítások alapján. A jövőben kiküldetésnek minősül a hivatali, üzleti utazás. Sportrendezvényt kizárólag sportszervezet vagy szövetség rendezhet adómentesen. Változások lesznek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben is. A bejelentési kötelezettség azokra a szállításokra is vonatkozik, melyeknél a jármű tényleges össztömege az áruval együtt meghaladja a 3,5 tonnát.

Emelkedik augusztus elsejétől az egészségügyi ellátás finanszírozásának alapösszege. Az augusztusi teljesítmények elszámolása után októberben lesz az intézmények számláján a 150 ezerről 180 ezer forintra növelt finanszírozás. Változás lesz az is, hogy az eddig külön soron érkező béremelések beépülnek a súlyszámba, emellett belső átcsoportosítások is lesznek a különböző betegségcsoportokhoz tartozó pontértékeknél.

Mintegy 50 ezer betöltésre váró álláshely volt az idei első negyedévben, egyes ágazatokban, illetve régiókban már komoly munkaerőhiány alakult ki. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint a betöltetlen állások aránya az információ és kommunikáció területén működő vállalkozásoknál, száma pedig a feldolgozóiparban volt a legmagasabb.

Jelentős torlódás volt hétvégén több határátkelőhelyen. A röszkei és a csanádpalotai autópálya-határátkelő kilépő oldalán a szabadságra induló vendégmunkások rohama miatt volt fennakadás. Torlódott a személyforgalom a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson, továbbá Ausztria felé Hegyeshalomnál is az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt.

Több mint másfél millió zarándok előtt mutatta be a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó zárószentmiséjét Ferenc pápa, amelyen húsz bíboros - köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek - és több száz püspök koncelebrált. A krakkói eseményen a katolikus egyházfő bejelentette, hogy Panama lesz a következő, 2019-es Ifjúsági Világtalálkozó házigazdája.

Ankara felmondhatja a menekültválságról kötött megállapodást, ha októberig nem lép életbe a vízummentesség - mondta a török külügyminiszter egy lapinterjúban. A tárcavezető szerint a török kormány konkrét menetrendet akar látni.

Több mint ezer újabb katonát menesztettek a török biztonsági erőktől, köztük az ország államfőjének egykori tanácsadóját is a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő megtorlás keretében. A török elnök közölte azt is: a hadsereg parancsnokai a jövőben a védelmi minisztérium alá tartoznak majd. Továbbá azt akarja, hogy a nemzeti titkosszolgálat és a vezérkar főnöke közvetlenül az államfőnek jelentsen a miniszterelnök helyett.

Megérkezett Rióba, a 31. nyári olimpia helyszínére az a 83 magyar sportoló akik szombaton indultak el Budapestről. Ezúttal két-két ökölvívó, szörföző és vívó, három-három asztaliteniszező, evezős és vitorlázó, nyolc sportlövő, továbbá a két, egyformán 13 fős vízilabdacsapat és 33 úszó, valamint a teniszező Babos Tímea kelt útra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság három tagja dönt péntekig a több mint 250 orosz sportoló riói indulásáról. A NOB végrehajtó bizottságának szombati döntése újabb akadályt jelent azoknak az orosz versenyzőknek, akik a doppingbotrány után már megkapták a rajtengedélyt sportáguk világszövetségétől. Az atlétákat és a súlyemelőket már kizárták a riói delegációból.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×