Változnak az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer szabályai - a nap hírei

InfoRádió
2016. július 30. 21:08
Az egyház fontos feladatának nevezte az elesettek segítését Krakkóban egy zártkörű szentmisén Ferenc pápa. Szerdáig megkapják a háziorvosok az erre az évre ígért, átlagosan havi 130 ezer forintos többlettámogatást januárig visszamenőleg.

Az egyház fontos feladatának nevezte az elesettek segítését Krakkóban egy zártkörű szentmisén Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a tervek szerint szombat este imavirrasztáson vesz részt és holnap délelőtt tartja meg a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó szentmiséjét, amelyre mintegy másfél, kétmillió fiatalt várnak. A találkozón részt vesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, nyolc magyar püspök, továbbá mintegy 4 ezer magyar fiatal érkezett Krakkóba.

Változnak hétfőtől az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer szabályai. Ha a szállítóeszköz és a rakomány súlya meghaladja a 3,5 tonnát, ekáer-számot kell kérni, valamint a hatósági zárak eltávolítása esetén bírságot szabhat ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ellenőrző rendszerbe eddig több mint 56 ezer ügyfél regisztrált.

Szerdáig megkapják a háziorvosok az erre az évre ígért, átlagosan havi 130 ezer forintos többlettámogatást januárig visszamenőleg. Ez egy összegben egymillió-negyvenezer forintot jelent. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a Népszabadságnak elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkezdi a 2016-ra ígért, összesen 10 milliárdos többlettámogatás kifizetését.

Több száz milliárd forint fordítható a nagy fővárosi kórházberuházásokra - erősítette meg a budapesti kórházfejlesztés koordinálásáért felelős miniszteri biztos. Cserháti Péter a Magyar Időknek elmondta: a júniusban elfogadott Egészséges Budapest programról szóló kormány-előterjesztéshez szükséges fedezet becslések szerint megközelíti a 235 milliárd forintot az első ütemben.

Augusztus elsejétől pályázhatnak pályakezdők támogatására a vállalkozások. A gyakornoki program célja, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskolai tanulmányai befejezését vagy a munkanélkülivé válását követő 4 hónapon belül megfelelő színvonalú, konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon. A pályázók 2 és 30 millió forint közötti támogatást nyerhetnek.

Több magyarországi határátlépő helyen volt torlódás. Hegyeshalomnál az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt alakult ki több kilométeres kocsisor. A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán torlódás alakult ki. A Horvátországba indulókat is a várható erős forgalomra figyelmeztette korábban a magyar konzuli szolgálat.

Új, hosszú távú projektekről tárgyal vasárnap az orosz és szlovén elnök. Vlagyimir Putyin szombat délután érkezett a szlovén fővárosba, ahol 2. világháborús emlékművet avatott fel. Az orosz elnök látogatása miatt közlekedési dugók alakultak ki Ausztriában és Olaszországban is a szigorú biztonsági intézkedések és forgalomkorlátozások miatt. A magyar határon is feltorlódtak az autók.

Fokozták a biztonsági intézkedéseket a hatóságok az amszterdami Schiphol repülőtéren fenyegetésre utaló jelzések miatt. A repülőtéren megerősített a járőrözés, a légikikötőhöz vezető utakon minden autót megállítanak és átvizsgálnak, ami torlódásokat okoz. Az illetékes hivatal nem közölt részleteket az esetleges biztonsági kockázatról.

Elindult Rió de Janeiróba a legnagyobb létszámú magyar csapat a jövő pénteken kezdődő olimpiára. Sok szurkoló és családtag búcsúztatta őket. A csaknem 170 fős delegáció magyar idő szerint vasárnap hajnali 1 órakor landol az olimpiai játékok helyszínén. Összesen 160 magyar sportoló vesz részt az olimpián.