eur:
393.75
usd:
369.28
bux:
65681.32
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A szobabérlettel járhatnak legjobban a diákok

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően megugrott az érdeklődés a fővárosi kiadó lakások iránt: az Otthontérkép adatai szerint 22 százalékkal nőtt az ezt célzó keresések száma az elmúlt néhány napban. Az ingatlankeresési portál legfrissebb elemzéséből az derül ki, hogy a szobabérlet lehet a leghatékonyabb választás a diákok számára, a legjobban pedig azok járhatnak, akik egy többszobás otthont bérelnek ki a főváros egy kevésbé frekventált kerületében.

Egyes fővárosi kerületekben másfél év alatt akár 30 százalék feletti mértékben is drágultak a négyzetméterre vetített bérleti díjak. A diákok számára azonban a legfontosabb információ nem az alapterületre, hanem a szobákra vetített bérleti díj, az Otthontérkép felmérése is az elhelyezkedés mellett a kiadó ingatlanok szobaszámának figyelembe vételével vizsgálta meg a jelenlegi piaci kínálatot.

A legmagasabb áron – a piac kiadó otthonainak egynegyedét kitevő – egyszobás lakásokat lehet kibérelni a fővárosban, átlagosan 112 ezer forintért havonta. A legtöbb kiadásra kínálat ingatlanban 2 szoba van, a szobánkénti árfekvésük pedig nem csupán az egyszobás lakásokénál, hanem kevéssel a 3 szobás bérleményeknél is alacsonyabb (átlagosan 89 ezer forint/hó szobánként).

A szobák bérleti díja ezt követően a szobaszám növekedésével tovább csökken, egy 6 szobás ingatlan egy szobáját már átlagosan 64 ezer forintért, a 7 vagy annál több szobásat pedig 54 ezer forintért lehet kibérelni havonta. Tény azonban, hogy a legalább 5 szobás kategóriába a kínálatnak csupán 5 százaléka sorolható be. Ezek az árak az átlagot mutatják, a lokációtól, az ingatlan állapotától függően ennél jóval olcsóbban, de drágábban is lehet kiadó lakást találni.

A lakás elhelyezkedése is döntően befolyásolja a bérelhető szobák átlagárát. A belvárosban és Budán sokkal magasabbak az árak, akár 90-100 ezer forintot is elkérhetnek egy szobáért havonta, szemben a kevésbé frekventált területekkel. A XIV., a X. és a VIII. kerület köztes megoldásnak bizonyulhat, hiszen itt már lehet találni 60-70 ezres szobaárakat, mégis aránylag központi elhelyezkedésűek. A pesti peremkerületekben már akár 50 ezer forint alatti szobánkénti díjakkal is találkozhatunk.

Az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a központi elhelyezkedésű kiadó lakások a legdrágábbak is egyben, és sokszor egy belvárosi szoba havi áráért fél óra, egy óra utazásnyi távolságra már akár egy egész lakást kaphatunk. A költségeket pedig akkor tudjuk a legjobban leszorítani, ha olyan lakásba költözünk, ahol akár 3-4 külön hálószoba is van, így arányaiban jóval kedvezőbb a bérleti díj – fejtette ki Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×