Készen kell állni a menekülők befogadására Ferenc pápa szerint - a nap hírei

InfoRádió
2016. július 27. 22:07
Megindította a jogállamisági mechanizmus második szakaszát Lengyelországgal szemben Brüsszel. Francia politikus vezeti majd a Brexit-tárgyalásokat.

Készen kell állni a háborúk és az éhség elől menekülők befogadására - hangsúlyozta Frenc pápa a krakkói várban mondott beszédében. A katolikus egyházfő szerdán érkezett Krakkóba, ötnapos lengyelországi zarándoklatának fő célja, hogy részt vegyen a katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, amelyet szigorú biztonsági intézkedések kísérik.

Megindította a jogállamisági mechanizmus második szakaszát Lengyelországgal szemben Brüsszel. Az Európai Bizottság szerint több aggályos kérdést nem sikerült eloszlatnia a varsói parlament által elfogadott új alkotmánybírósági törvénynek és ezzel rendszerszintű fenyegetés éri a jogállamiságot Lengyelországban.

Francia politikus vezeti majd a eBrexit-tárgyalásokat. Az Európai Bizottság Michel Barnier volt külügyminisztert, uniós biztost nevezte ki, hogy előkészítse és irányítsa az egyeztetéseket az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kiválásáról. A francia politikus október 1-jétől tölti be a tisztséget.

Hivatalosan is Hillary Clinton New York-i szenátor, volt külügyminiszter lett a demokrata párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson. A 68 éves egykori first lady az első nő az Amerikai Egyesült Államok történetében, akinek sikerült megszereznie az egyik nagy párt elnökjelöltségét.

Megszilárdult a határőrizet és jelentősen csökkent a befogadó állomások telítettsége a július eleji jogszabályváltozás után - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az elmúlt napok francia-, és németországi eseményeire utalva kijelentette: azok az európai belbiztonsági helyzet romlását jelzik.

Eddig az üres háziorvosi praxisok 20 százalékát sikerült betölteni a kormány támogatási programjával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az InfoRádió Arána című műsorában azt mondta, a kabinet több módon törekszik javítani a helyzeten, ilyen például a praxisvásárláshoz és letelepedéshez nyújtandó vissza nem térítendő támogatás.

Mintegy 75 ezer hallgató került be a felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László kifejtette: a felvételt nyert hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott képzésben kezdheti meg tanulmányait. Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ.

Dolgozik a 3-as metró felújítás uniós finanszírozásának biztosításán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca várhatóan szeptember végén, október elején terjeszti a kormány elé a finanszírozásra vonatkozó javaslatot. Szalóki Flórián helyettes államtitkár közölte: a munkálatokat el lehet kezdeni az Európai Bizottság döntésétől függetlenül is.