eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyben a gyerekek

Egyre több gyermeknél alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek a legtöbb esetben az elhízás az oka - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

A 2-es típusú diabétesz néhány éve, évtizede gyerekkorban nem létezett. Elterjedésének hátterében egyértelműen a túlsúlyos állapot, az elhízás, a kövérség áll – jelentette ki Körner Anna.

A Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense hozzátette: „gyerekkorban az 1-es típusú cukorbetegség érinti a diabéteszes populáció 90 százalékát, a maradékon osztoznak a ritkább kórformák, többek között a 2-es típusú diabétesz is.”

Azt, hogy pontosan hány ilyen gyerek van, nehéz megmondani, mert a diagnózis felállítása cukorterheléssel történik – mondta ki Körner Anna.

Hozzátette: „ehhez az kellene, hogy az összes magas kockázatú gyereket, elsősorban a kövéreket, olyanok, akiknek a családjában előfordul 2-es típusú diabétesz, megterhelnénk, akkor lehetne megmondani, pontosan mennyien vannak.”

Olyan statisztikákat szoktak közölni, hogy az európai centrumokban végzett vizsgálatokban szereplő összes kövér gyerek 0,5-2 százalékát érinti – jelezte a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

A betegség felismeréséről Körner Anna azt mondta, az az egyik legnagyobb baj, hogy ez az állapot ilyenkor tünetmentes. Ez azonban időzített bomba, ami később bármikor robbanhat.

Az 1-es típusú cukorbetegségnek látványos tünetei vannak már gyerekkorban is, a 2-es típusú diabétesz hosszú éveken át maradhat felderítetlen, sokszor a szövődményekből visszakövetkeztetnek, hogy erről az állapotról lehet szó” -

jegyezte meg a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

Körner Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez az elhízást kell megelőzni. Gyerekkorban ez életmódterápiával történhet.

Hozzátette:

„olyan táplálkozásra van szükség, ami a kalóriabevitel ésszerű korlátozásán alapul, természetesen a chipsek, cukros üdítők elkerülése, valamint megfelelő mozgásra van szükség.”

A felnőttkorban alkalmazható gyógyszerek eddig gyerekeknek nem voltak használhatóak, csupán egy olyan van, amit szükség esetén lehet alkalmazni – emelte ki Körner Anna.

Most ébredtek fel a gyógyszergyárak, és próbálnak különböző felnőttgyógyszereket gyerekekre is alkalmazni, de ezek a vizsgálatok még kezdeti stádiumban vannak” - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×