Veszélyben a gyerekek

InfoRádió
2016. július 24. 08:00
Egyre több gyermeknél alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek a legtöbb esetben az elhízás az oka - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

A 2-es típusú diabétesz néhány éve, évtizede gyerekkorban nem létezett. Elterjedésének hátterében egyértelműen a túlsúlyos állapot, az elhízás, a kövérség áll – jelentette ki Körner Anna.

A Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense hozzátette: „gyerekkorban az 1-es típusú cukorbetegség érinti a diabéteszes populáció 90 százalékát, a maradékon osztoznak a ritkább kórformák, többek között a 2-es típusú diabétesz is.”

Azt, hogy pontosan hány ilyen gyerek van, nehéz megmondani, mert a diagnózis felállítása cukorterheléssel történik – mondta ki Körner Anna.

Hozzátette: „ehhez az kellene, hogy az összes magas kockázatú gyereket, elsősorban a kövéreket, olyanok, akiknek a családjában előfordul 2-es típusú diabétesz, megterhelnénk, akkor lehetne megmondani, pontosan mennyien vannak.”

Olyan statisztikákat szoktak közölni, hogy az európai centrumokban végzett vizsgálatokban szereplő összes kövér gyerek 0,5-2 százalékát érinti – jelezte a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

A betegség felismeréséről Körner Anna azt mondta, az az egyik legnagyobb baj, hogy ez az állapot ilyenkor tünetmentes. Ez azonban időzített bomba, ami később bármikor robbanhat.

Az 1-es típusú cukorbetegségnek látványos tünetei vannak már gyerekkorban is, a 2-es típusú diabétesz hosszú éveken át maradhat felderítetlen, sokszor a szövődményekből visszakövetkeztetnek, hogy erről az állapotról lehet szó” -

jegyezte meg a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

Körner Anna arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez az elhízást kell megelőzni. Gyerekkorban ez életmódterápiával történhet.

Hozzátette:

„olyan táplálkozásra van szükség, ami a kalóriabevitel ésszerű korlátozásán alapul, természetesen a chipsek, cukros üdítők elkerülése, valamint megfelelő mozgásra van szükség.”

A felnőttkorban alkalmazható gyógyszerek eddig gyerekeknek nem voltak használhatóak, csupán egy olyan van, amit szükség esetén lehet alkalmazni – emelte ki Körner Anna.

Most ébredtek fel a gyógyszergyárak, és próbálnak különböző felnőttgyógyszereket gyerekekre is alkalmazni, de ezek a vizsgálatok még kezdeti stádiumban vannak” - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Időzített bomba ketyeg a kövér gyerekekben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást