eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A levegőből vadásznak a parlagfűre

Már ellenőrzik a hatóságok, hogy mindenhol elvégezték-e a földtulajdonosok a parlagfű-mentesítését. A tavalyi évhez hasonlóan idén is légi felderítést is fognak alkalmazni - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

A földhasználók törvényben foglalt jogszabályi kötelezettsége, hogy minden év június 30-ig eleget tegyenek a parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek. A földterületükön meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbós fejlődési állapotba kerülését, és ezt az állapotot az egész vegetáció alatt fenn kell tartani – mondta Gábriel Géza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

Hozzátette: a felderítések megkezdődtek kül- és belterületen egyaránt. Egyelőre néhány tíz hektár területet derítettek fel, a bírság kiszabása egy hosszabb folyamat eredménye.

„Kétféle felderítés folyik. Külterületek esetében a felderítéseket a kormányhivatalok illetékes hatóságai, földhivatali végzik. Belterületek esetében pedig az önkormányzatok jogosultak a felderítésre. Mindkét esetben a megyei növényvédelmi hatóság jogkörébe tartozik a növényvédelmi bírság kiszabása” - fogalmazott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

Gábriel Géza elmondta: alapesetben földi felderítést végeznek, feltérképezik a területet, GPS-koordinátákat vesznek fel és fényképfelvételeket készítenek. A másik módszer a légi felderítés.

„A légi felderítéssel az elmúlt években nagyon pozitívak a tapasztalataink. Nagyon rövid idő alatt, nagyon hatékonyan lehet alkalmazni. A jól beharangozott és kommunikált légi felderítések nagy visszatartó erővel is bírnak, meghozzák az eredményt és évről évre javul a jogkövető magatartás a földhasználók részéről” - hangsúlyozta Gábriel Géza.

Az igazgatóhelyettes kiemelte: tavaly kevesebb bírságot kellett kiszabni, mint egy évvel korábban.

„Tavaly közel 3400 hektár parlagfüves területet derítettek fel külterületen a kollégák, és 70-80 millió forint körüli növényvédelmi bírságot szabtunk ki. De nem a bírság kiszabása a cél, hanem a prevenció, az előzetes tájékoztatás. Mindenkinek az a legjobb, ha a földhasználók önként tesznek eleget a törvényben foglalt parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek – mondta Gábriel Géza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×