eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarország soros elnök lenne - a nap hírei

Kész vállalni Magyarország jövőre az Európai Unió soros elnökségét Nagy-Britannia helyett. Nem hagyta jóvá Brüsszel az internet-előfizetés Magyarországon tervezett áfacsökkentését. Elhunyt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző. A nap legfontosabb hírei július 19-én.

Kész vállalni Magyarország az Európai Unió soros elnökségét 2017 második fél évében Nagy-Britannia helyett - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a kormány ezt jelezte az uniós intézményeknek is. A miniszter emlékeztetett arra, hogy még nem fordult elő, hogy egy kijelölt tagország nem látta volna el az elnökséget, így jelenleg két lehetőség is elképzelhető: vagy valamely tagállam vállalja a pozíciót, vagy minden soron következő ország fél évvel előrébb kerül. Az eddigi információk alapján az érintettek nem állnak készen az idő előtti átvételekre, vagy nem szeretnék ezt a lépést megtenni.

Nem hagyta jóvá Brüsszel az internet-előfizetések áfájának Magyarországon tervezett csökkentését, így veszélybe került ez a törekvés - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson Bence emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány a jövő év elejétől 27-ről 18 százalékra szeretné mérsékelni a közterhet, de az Európai Unió indoklása szerint erre ezen a területen a hatályos áfa-irányelv keretei között Budapestnek nincs lehetősége. Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette: Magyarország megvédi a kormány előterjesztése alapján született parlamenti döntést. 

Elkészült az október 2-i kötelező betelepítésről szóló népszavazás hirdetménye, a plakátokat a tervek szerint még a héten minden településen kihelyezik. A Nemzeti Választási Iroda azt közölte: a hirdetmény a korábbi választásoknál már megszokott módon a legfontosabb információkat tartalmazza, például a népszavazás napját és a szavazással kapcsolatos információkat is. Az Országgyűlés májusban rendelte el a kormány által kezdeményezett referendumot, amelyet az államfő október 2-ára írt ki.

Önállóan indul a 2018-as országgyűlési választásokon az LMP. Ezt az ellenzéki párt két társelnöke erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában. Hadházy Ákos azt is közölte: legkésőbb 2017 őszéig a párt minden parlamenti képviselőjelöltjét ki kell választani a következő választásra. Szél Bernadett elmondta: a tervek szerint szeptemberben lesz döntés arról, hogy ki lesz a párt új frakcióvezetője Schiffer András augusztus végi távozása után.

Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár felmentését kezdeményezte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a közlemény szerint a 2014-2020-as uniós fejlesztési programok szakpolitikai koordinálásának hiányosságai miatt döntött így. Az új államtitkár kinevezéséig az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság vezetésében a miniszter közvetlen irányítása alatt az általános helyettesítési rend érvényesül.

Az uniós kilépés után is szoros együttműködésre törekszik Nagy-Britannia az Európai Unióval. Ezt a brit külügyminiszter erősítette meg, miután az amerikai diplomácia irányítójával tárgyalt. Boris Johnson a londoni megbeszélés után megismételte: érvényt kell szerezni a brit választók akaratának, amely alapján a többség a júniusi népszavazáson a közösség elhagyására voksolt. John Kerry megismételte Washington álláspontját arról, hogy a kilépésnek zökkentőmentesnek kell lennie.

Csökkentette kismértékben világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap a Brexit legvalószínűbbnek tartott forgatókönyve alapján. Az IMF nem feltételezi sem komolyabb pénzpiaci zavarok sem politikai dominó-hatás bekövetkezését. A legnagyobb hátrány Nagy-Britanniát érheti. Az euróövezetre csak mérsékelt hatással lesz a Brexit.

Az ügyészség szerint Afganisztánban meghalt barátjáért akart bosszút állni a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetője. Az Iszlám Államhoz köthető hírügynökség közzétett egy videót, amelyen állítólag a 17 éves elkövető látható. A német hatóságok még vizsgálják a felvétel hitelességét, de az eddigi adatok szerint eredeti a felvétel. A támadó öt embert sebesített meg, az elkövetőt a biztonsági erők lelőtték.

Újabb tömeges elbocsátásokról döntött a török kormány a pénteki sikertelen katonai puccskísérlet után. A titkosszolgálat mintegy 100 tagját függesztették fel állásából, mert Ankara szerint kapcsolatban álltak az államcsínnyel vádolt Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokkal. Emellett az oktatási minisztérium több mint 15 ezer dolgozóját menesztették, és bevonták 21 ezer, magánintézményeknél dolgozó tanár engedélyét is. A puccskísérlet óta a török hatóságok több tízezer közalkalmazottat mentettek fel tisztségéből, ezreket vettek őrizetbe.

Elhunyt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző. 68 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. Artistaként körbeutazta a világot, ám végül a zenészi pályát választotta. Elsősorban a Locomotiv GT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként volt ismert, de korábban több más együtteseknek is tagja volt. Több szólólemeze is megjelent. Sikeres dalok szerzője is volt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×