eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Erdogan tisztogatást ígért - a nap hírei

Törökországban tisztogatást ígért az állami intézményekben az elnök. A terrorizmus elleni harcról is egyeztetnek Franciaország kérésére az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. Ismét rendőrökre lőttek az Egyesült Államokban. A nap legfontosabb hírei július 17-én.

Törökországban tisztogatást ígért az állami intézményekben az elnök. Recep Tayyip Erdogan a puccskísérlet áldozatainak isztambuli gyászszertartásán ismét az Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot és követőit tette felelőssé a pénteken történtek miatt, aki tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez. A péntek éjjel kezdődött puccskísérletben a legutóbbi adatok szerint 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. A sebesültek számát 1440-re becslik a török hatóságok.

A terrorizmus elleni harcról is egyeztetnek Franciaország kérésére az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. Nizzában 84-en haltak meg csütörtök este, amikor járókelők közé hajtott egy teherautó a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején. Több mint 300-an sebesültek meg, 26 ember állapota továbbra is válságos. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Figyelmeztette a Franciaországba és Törökországba induló magyar állampolgárokat a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ismét azt tanácsolta, hogy az érintettek az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. Hozzátette, hogy a tárca eddig 175 regisztrált magyarról tud Törökországban.

A terrorveszély további növekedésétől tart a migráció miatt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a Kossuth Rádióban ismét az európai menekültpolitika megváltoztatását sürgette a bevándorlás megállításáért.

Külön is egyeztet az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Boris Johnsonnal, a brit diplomácia új irányítójával a külgazdasági- és külügyminiszter. Szijjártó Péter a többi között a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók jogainak megvédését és a gazdasági és kereskedelmi együttműködés fenntartását emelte ki fontos célként a várható brit uniós kilépés után.

Ősszel, majd jövőre is több új képzést indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Patyi András rektor arról számolt be, hogy modern oktatási épület, sportközpont épül, az Orczy-park eddig elhanyagolt és kihasználatlan részei rendezetté válnak, összességében nő a zöldfelület nagysága is. Megerősítette: az egyetemen már az idén elindul két továbbképzési szak: a közigazgatási és a kormányzati tanulmányok szaka. Idén a pótfelvételi eljárásban meghirdetik, és már szeptembertől elindítják a nemzetközi tanulmányok mesterszakot.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő minden ügyfele megkapja augusztusban a második negyedéves hulladékszállításról szóló csekket - közölte a cég elnök-vezérigazgatója. Weingartner Balázs a szocialista Heringes Anita nyilatkozatára reagált. Az MSZP-s politikus új hulladékgazdálkodási törvény megalkotását sürgette és bírálta a szemétszállítás államosítását. A hulladékgazdálkodási vállalat vezetője elmondta: az augusztusi csekk csúsztatott fizetési határidőt biztosít majd.

Az év végére készül el az új turizmusfejlesztési koncepció, amelynek célja a minőségi turizmus kialakítása, a fizetőképes külföldi vendégkör megnyerése - közölte az ágazati kormánybiztos. Bienerth Gusztáv elmondta: nemzetközi összehasonlításban Budapest Bécs és Prága mögött áll, de a magyar turizmus alulárazott. Példaként említette, hogy Bécsben a nettó szobaár 100, Prágában 79, Budapesten azonban csupán 73 euró.

Egyedül készül a következő választásokra az LMP, amely nem kíván más parlamenti párttal szövetkezni - közölte az ellenzéki párt társelnöke. Szél Bernadett a párt szövetségi politikáját megerősítő kongresszus után jelezte: bizonyos ügyekben az LMP együtt fog működni, ha az emberek érdeke ezt kívánja.

Rómában biztonsági okokból páncélozott járművek torlaszolták el a Vatikán felé vezető utcákat. Az intézkedést a nizzai gázolásos terrortámadás miatt hozták a hatóságok. A Vatikán körzetében a december 8-án kezdődött szentév miatt kiemelt a biztonsági készültség.

Az egyesült államokbeli Louisiana fővárosában a legutóbbi hírek szerint három rendőrt lelőtt és további hármat megsebesített több fegyveres. Az egyik lövöldözőt lelőtték, bűntársait még keresik a hatóságok. Egy héttel ezelőtt hatalmas tüntetések voltak Baton Rouge-ban a rendőri túlkapásokkal szemben, miután az egyenruhások lelőttek egy afroamerikai férfit.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×