Erdogan tisztogatást ígért - a nap hírei

InfoRádió
2016. július 17. 21:10
Törökországban tisztogatást ígért az állami intézményekben az elnök. A terrorizmus elleni harcról is egyeztetnek Franciaország kérésére az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. Ismét rendőrökre lőttek az Egyesült Államokban. A nap legfontosabb hírei július 17-én.

Törökországban tisztogatást ígért az állami intézményekben az elnök. Recep Tayyip Erdogan a puccskísérlet áldozatainak isztambuli gyászszertartásán ismét az Amerikában élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot és követőit tette felelőssé a pénteken történtek miatt, aki tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez. A péntek éjjel kezdődött puccskísérletben a legutóbbi adatok szerint 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. A sebesültek számát 1440-re becslik a török hatóságok.

A terrorizmus elleni harcról is egyeztetnek Franciaország kérésére az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. Nizzában 84-en haltak meg csütörtök este, amikor járókelők közé hajtott egy teherautó a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején. Több mint 300-an sebesültek meg, 26 ember állapota továbbra is válságos. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Figyelmeztette a Franciaországba és Törökországba induló magyar állampolgárokat a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ismét azt tanácsolta, hogy az érintettek az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. Hozzátette, hogy a tárca eddig 175 regisztrált magyarról tud Törökországban.

A terrorveszély további növekedésétől tart a migráció miatt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a Kossuth Rádióban ismét az európai menekültpolitika megváltoztatását sürgette a bevándorlás megállításáért.

Külön is egyeztet az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Boris Johnsonnal, a brit diplomácia új irányítójával a külgazdasági- és külügyminiszter. Szijjártó Péter a többi között a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók jogainak megvédését és a gazdasági és kereskedelmi együttműködés fenntartását emelte ki fontos célként a várható brit uniós kilépés után.

Ősszel, majd jövőre is több új képzést indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Patyi András rektor arról számolt be, hogy modern oktatási épület, sportközpont épül, az Orczy-park eddig elhanyagolt és kihasználatlan részei rendezetté válnak, összességében nő a zöldfelület nagysága is. Megerősítette: az egyetemen már az idén elindul két továbbképzési szak: a közigazgatási és a kormányzati tanulmányok szaka. Idén a pótfelvételi eljárásban meghirdetik, és már szeptembertől elindítják a nemzetközi tanulmányok mesterszakot.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő minden ügyfele megkapja augusztusban a második negyedéves hulladékszállításról szóló csekket - közölte a cég elnök-vezérigazgatója. Weingartner Balázs a szocialista Heringes Anita nyilatkozatára reagált. Az MSZP-s politikus új hulladékgazdálkodási törvény megalkotását sürgette és bírálta a szemétszállítás államosítását. A hulladékgazdálkodási vállalat vezetője elmondta: az augusztusi csekk csúsztatott fizetési határidőt biztosít majd.

Az év végére készül el az új turizmusfejlesztési koncepció, amelynek célja a minőségi turizmus kialakítása, a fizetőképes külföldi vendégkör megnyerése - közölte az ágazati kormánybiztos. Bienerth Gusztáv elmondta: nemzetközi összehasonlításban Budapest Bécs és Prága mögött áll, de a magyar turizmus alulárazott. Példaként említette, hogy Bécsben a nettó szobaár 100, Prágában 79, Budapesten azonban csupán 73 euró.

Egyedül készül a következő választásokra az LMP, amely nem kíván más parlamenti párttal szövetkezni - közölte az ellenzéki párt társelnöke. Szél Bernadett a párt szövetségi politikáját megerősítő kongresszus után jelezte: bizonyos ügyekben az LMP együtt fog működni, ha az emberek érdeke ezt kívánja.

Rómában biztonsági okokból páncélozott járművek torlaszolták el a Vatikán felé vezető utcákat. Az intézkedést a nizzai gázolásos terrortámadás miatt hozták a hatóságok. A Vatikán körzetében a december 8-án kezdődött szentév miatt kiemelt a biztonsági készültség.

Az egyesült államokbeli Louisiana fővárosában a legutóbbi hírek szerint három rendőrt lelőtt és további hármat megsebesített több fegyveres. Az egyik lövöldözőt lelőtték, bűntársait még keresik a hatóságok. Egy héttel ezelőtt hatalmas tüntetések voltak Baton Rouge-ban a rendőri túlkapásokkal szemben, miután az egyenruhások lelőttek egy afroamerikai férfit.