Ennyi magyar van az Interpol körözési listáján

Infostart
2016. július 17. 10:45
A listára nemzetközi elfogatóparancs kiadása alapján, a hatóság kérésére és az Interpol szigorú vizsgálata után kerülhet fel egy elkövető - mondta az InfoRádióban az Interpol Magyar Nemzeti Iroda osztályvezető-helyettese.

„Az Interpol a világ legnagyobb nemzetközi bűnügyi rendőri együttműködő szervezete, 190 tagállammal rendelkezik és további három kérelmezte a felvételét. A hangsúly az együttműködésen van, a filmekben látottakkal ellentétben nincsen önálló nyomozati jogköre, ugyanakkor a tagállamoknak lehetősége van bűnügyi információkat cserélni. Az Interpol bizonyos esetekben egyfajta felügyeleti tevékenységet is ellát, nem egyszer segíti a tagállamok nemzeti nyomozását” - magyarázta Mándi Benedek.

Az Interpol Magyar Nemzeti Iroda osztályvezető-helyettese hozzátette, a szervezet a tagállamok a nemzeti nyomozásainak elősegítésére többfajta tevékenységet is végez, az egyik ilyen a nemzetközileg körözött személyek lokalizálása és elfogása. Mint mondta, ha egy körözött személy ellen van nemzetközi vagy európai elfogatóparancs, a tagállamok az Interpol adatbázisba felvisznek egy úgynevezett pirossarkos körözést. Ez tartalmazza a személyes adatait, azonosítóanyagait: a fényképét és az ujjlenyomatait, illetve az elkövetett bűncselekmény leírását.

„Jelenleg 63 Magyarország által keresett személy van a körözési listán” - jelezte Mándi Benedek.

A nyilvános listára úgy lehet rákerülni, hogy a pirossarkos körözésen túl a tagállam ezt kérelmezi. Január 1-től az Interpol ezt megszigorította, a legfontosabb szempont a bűncselekmény súlyossága – mondta el az Interpol Magyar Nemzeti Iroda osztályvezető-helyettese.

„Az országok gyakorlata alakítja ki azt, hogy kire adnak ki nemzetközi elfogatóparancsot. Magyarországon a kisebb súlyú bűncselekményekre is kibocsátanak európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot. Az Egyesült Államok csak a legsúlyosabb bűnelkövetőkre bocsát ki nemzetközit” - tette hozzá Mándi Benedek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Több mint hatvan magyar az Interpol körözési listáján
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást