eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Franciaországban - a nap hírei

Franciaországban háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a nizzai gázolásos merénylet után szombattól az államfő. Jövőre pedig 136 milliárd forinttal költ többet a magyar állam a köznevelési és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére.

Franciaországban háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a nizzai gázolásos merénylet után szombattól az államfő. Francois Hollande és Manuel Valls miniszterelnök a helyszínre utazott, hogy koordinálja a biztonsági intézkedéseket. Nizzában az eddigi adatok szerint 84-en haltak meg, amikor járókelők közé hajtott egy teherautó a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején. 52 ember állapota válságos. A hatóságok által terrortámadásnak minősített akciót egy tunéziai származású férfi követte el, akit a rendőrök agyonlőttek, miután az emberek közé lőtt. A merényletben egy magyar nő is megsebesült. A terrortámadást a világ valamennyi vezető hatalma elítélte. Az európai uniós tagországok külügyminiszterei pedig hétfői tanácskozásukon a terrorizmus elleni harcról is egyeztetnek.

Figyelmeztette a Franciaországba induló magyar állampolgárokat a nizzai terrortámadás miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A konzuli szolgálat azt tanácsolja, hogy az érintettek az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el és regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Magyarországon nem emelkedett a biztonsági készültségi szint a nizzai terrortámadás miatt - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az M1-en elmondta: a hatóságok megerősítik a magyarországi francia érdekeltségek őrzését. Hozzátette: a terrorellenes koordinációs bizottság szerint nincs olyan konkrét információ, amely emelné Magyarország fenyegetettségi szintjét.

Az elmúlt időszakban megnőtt a Visegrádi Együttműködés jelentősége az Európai Unión belül, és ez tovább erősödhet a brit kilépés után - jelentette ki a nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár. Prőhle Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az unióban politikai konfliktust okozott az, hogy a visegrádi négyek a migrációval kapcsolatban visszafogottabb álláspontot képviseltek, és a jelenség társadalompolitikai kockázataira figyelmeztettek.

Az idén a tervezettnél 91 és fél milliárd forinttal, jövőre pedig 136 milliárd forinttal költ többet a magyar állam a köznevelési és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére - közölte a területért felelős államtitkár. Palkovics László megjegyezte: a kormány az elmúlt 5 évben nemzeti és uniós forrásokból több mint 500 milliárd forintot költött a beruházásokra.

Nyáron kezdődik a 35 ezer forintos juttatás kifizetése a pedagógusok munkáját segítő dolgozóknak. A köznevelési helyettes államtitkár arról számolt be, hogy az idén kétszer 35 ezer forint béren kívüli juttatást kapnak a nem pedagógus végzettségű, nevelést és oktatást segítő dolgozók. Sipos Imre hozzátette: az Erzsébet-utalványok kiosztása a jövő héten kezdődik meg.

Kétszer 5 százalékkal emelkedik a bírósági dolgozók fizetése - jelentette be az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde a bíróságok napja alkalmából rendezett ünnepségen elmondta: 2004 óta most először emelkedik a bírósági dolgozók illetménye.

Ismét száz százalékos teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 1-es blokkja. Kovács Antal kommunikációs igazgató elmondta, hogy miután a szakemberek elhárították a hibát, reggel elkezdték a csütörtökön leállított reaktor terhelését. Az 1-es blokkban egy irányítástechnikai berendezést ellátó tápegység hibásodott meg.

Több mint 10 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a július 12-14-ei viharok után - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége. A tájékoztatás szerint a kár becsült értéke elérheti az egymilliárd forintot. A legtöbb bejelentés Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből, illetve a Balaton környékéről érkezett. Sok a jégverések miatti bejelentés is.

Nem kell árvízvédelmi készültséget elrendelni Budapesten - erősítette meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella az InfoRádióban arról számolt be, hogy Budapestnél a következő három napban körülbelül három métert emelkedik majd a folyó, a tetőzés vasárnap éjjel lehet.

A menekültek elleni rendőri erőszakról szóló jelentések kivizsgálását kérte Magyarországtól az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A testület genfi szóvivőjének ismertetése szerint a jelentések arról szóltak, hogy a kivezényelt erők megvertek menedékkérőket és rendőrkutyákat uszítottak rájuk.

Horvátországban előre hozott parlamenti választás lesz szeptemberben, miután életbe lépett a zágrábi törvényhozás feloszlatásáról szóló határozat. A horvát képviselők június végén döntöttek a képviselőház feloszlatásáról, miután megvonták a bizalmat Tihomir Orešković kormányfőtől.

Nem közeledtek az álláspontok Skócia függetlenségének kérdésében a brit és a skót kormányfő között. Theresa May és Nicola Sturgeon elsősorban a brit unió jövőjéről tárgyalt Edinburghban. A június 23-án tartott referendumon országos átlagban a választók 51,9 százaléka a kilépésre, Skóciában ugyanakkor több mint 60 százalék a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon azóta többször is felvetette Skócia függetlenné válásának lehetőségét.

Mike Pence indianai kormányzót választotta alelnökjelöltjének az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje. Mike Pence 57 éves, társadalmi kérdésekben konzervatív republikánus, aki korábban több mint egy évtizeden keresztül a szövetségi törvényhozás tagjaként is politizált.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×