eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felfüggeszti szolgáltatását az Uber Budapesten - a nap hírei

Theresa May lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Közös uniós áttelepítési keretprogramot javasol az Európai Bizottság. Létrehozta a kormány a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottságot.

Theresa May eddigi belügyminiszter lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke. A Konzervatív Párt hétfőn megválasztott új vezetőjét II. Erzsébet királynő bízta meg kormányalakítással, miután David Cameron, eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az 59 éves Theresa May első miniszterelnöki beszédében az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet. A kormányfő Boris Johnsont, London volt polgármesterét, a Brexitet pártoló kampány frontemberét, a korábban az előző miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének tartott politikust nevezte ki külügyminiszterré. A brit kormányt 2010 óta vezető David Cameron azért mondott le miniszterelnöki tisztségéről és a Konzervatív Párt vezetői posztjáról, mert a választók többsége a júniusi referendumon a brit kormány hivatalos álláspontjával ellentétben a kilépésre voksolt.

Mielőbbi tárgyalásokat várnak az új brit kormányfőtől az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövendő viszonyáról az uniós intézmények vezetői. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, illetve Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is azt hangsúlyozta: a kilépést támogató referendum új helyzetet teremtett, minél előbb meg kell találni a stabilitás megteremtésére irányuló megoldást. A skót miniszterelnök szerint Theresa May új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása Skóciára alkalmazni a Brexitet. Nicola Sturgeon a BBC brit közszolgálati televízióban arra emlékeztetett: Skóciában a nagy többség a maradásra voksolt a referendumon.

Közös uniós áttelepítési keretprogramot javasol az Európai Bizottság. Ezzel a nemzetközi védelemre szorulóknak lehetőségük lenne rendezett és biztonságos módon eljutni Európába - közölte az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja. Dimitrisz Avramopulosz elmondta: a javaslat a közös európai menekültügyi rendszerre irányuló bizottsági reform, amely a migráció kezelésének javításáról szóló hosszú távú szakpolitika része. Szólt arról is, hogy az új szabályozás elősegíti majd a bizottság által június 7-én előterjesztett partnerségi program végrehajtását is. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a javaslatokra úgy reagált: Brüsszel tovább erőlteti a kötelező betelepítést, a határok erősebb védelme helyett egyre részletesebb terveket dolgoz ki a bevándorlás megkönnyítésére.

Röszkén tartja ülését hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. A kihelyezett tanácskozáson a magyar-szerb határ szerb oldalán kialakult helyzetről tájékozódnak a testület tagjai. Az ülés összehívását kezdeményező Kósa Lajos, a bizottság elnöke elmondta: azt szeretnék megtudni, hogy a schengeni övezet megvédésén túl Magyarországnak kell-e többletfeladatokat ellátnia a Szerbia felé megnövekedett migráció miatt. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: Magyarország betartja a nemzetközi jogszabályokat. A kormányzati politikus egyben visszautasította a Human Rights Watch állításait a magyar hatóságok túlkapásairól.

Létrehozta a kormány a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottságot. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a testület feladata, hogy segítse a magyar autóbuszipar fejlődését, valamint előmozdítsa az autóbusz-beszerzések iparpolitikai céloknak megfelelő előkészítését. A határozat szerint a bizottság elnöke felkéri a főpolgármestert, hogy a tevékenységben tagként vegyen részt. A kormány célja, hogy három év múlva évente 1000-1200 új autóbuszt gyártsanak Magyarországon, amellyel párhuzamosan több mint ezer új munkahely jöhet létre.

A magyar gazdaságnak minél több innovatív cégre van szüksége - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Meditop Gyógyszeripari Kft. pilisborosjenői üzemében hangsúlyozta: a cég most felavatott 300 millió forintos beruházása is azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások egyre életképesebbek és a kutatás-fejlesztés tekintetében is a világ élvonalába tartoznak.

Felfüggeszti szolgáltatását július 24-étől az Uber Budapesten - jelentette be a fuvarmegosztó cég magyarországi operatív igazgatója. Fekete Zoltán az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az új jogszabály alapján a hatóságok bevonhatják a szolgáltatásban résztvevő autósok jogosítványát, elvehetik autójuk rendszámát annak ellenére, hogy minden engedéllyel rendelkeznek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte: tudomásul veszi a döntést és támogatja az innovatív megoldásokat, de a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a személyszállításban résztvevő piaci szereplők egyenlő feltételekkel működjenek és adót fizessenek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×