eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A NATO segíti a szélsőségesek elleni harcot - a nap hírei

A NATO-csúcs résztvevői elfogadták, hogy a katonai szövetség az eddiginél többet tesz majd a iszlamistákkal harcoló közel-keleti és észak-afrikai országok támogatására.

Jövőre Brüsszelben lesz a következő NATO csúcs - jelentette be Varsóban a katonai szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg közölte: a mostani kétnapos találkozó bebizonyította, hogy Észak-Amerika és Európa továbbra is egységes Oroszország ambícióival szemben. A NATO-csúcs résztvevői elfogadták, hogy a katonai szövetség az eddiginél többet tesz majd a iszlamistákkal harcoló közel-keleti és észak-afrikai országok támogatására.

A stabil afganisztáni katonai jelenlét fenntartásáról is megállapodtak a NATO tagországok a varsói csúcson. A tagországok elkötelezték magukat amellett, hogy 2020 végéig folytatják az afgán biztonsági erők finanszírozását.

A NATO tagállamai átfogó támogatási csomagot hagytak jóvá Ukrajna számára, de Kijev tagsága egyelőre nem kerül napirendre. Petro Porosenko ukrán elnök szerint a Varsóban hozott döntések lehetővé teszik, hogy Ukrajna bővített NATO-partnerségi státust kapjon, ami biztonsági téren az együttműködés elmélyítésével jár.

Katonai vezetési pontot helyez el néhány közép-európai országban, így Magyarországon is a NATO - közölte Orbán Viktor miniszterelnök, miután részt vett a kétnapos varsói NATO-csúcson. A régióban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz. Simicskó István honvédelmi miniszter azt emelte ki, hogy a NATO a délről érkező veszélyek elleni harc tekintetében is megerősítette egységét. Hozzátette: Magyarország fenntartja a katonai jelenlétét 2016 után is Afganisztánban, továbbá részt vállal az iraki kurd erők kiképzésében, és Jordániának is segítséget kínál.

A brit népszavazás utáni helyzetről tárgyalt brit kollégájával a magyar külgazdasági és külügyminiszter Varsóban. Szijjártó Péter megerősítette: a kilépésről szóló tárgyalásokon Magyarország azt az álláspontot képviseli majd, hogy a lehető legszorosabb gazdasági együttműködés maradjon fenn Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Augusztusban változik az egészségügyi ellátás finanszírozása. Az alapösszeg 150 ezerről 180 ezer forintra nő. Az eddig külön kezelt béremelések pedig bekerülnek a rendszerbe. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár közölte: a rendszer zökkenőmentes bevezetésére az idén 3, jövőre 10 milliárd forint áll rendelkezésre.

Folytatódik a július 4-én indult, államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-program. Hétfőn a dél-alföldi, kedden az észak magyarországi régióban lehet pályázni. A rendelkezésre álló keretösszeg 500 millió forint, ami a lakosság arányában oszlik el a régiók között.

Budapest rendezi 2020-ban a vizes Európa-bajnokságot valamennyi szakágban - jelentette be Paolo Barelli, a kontinentális szövetség elnöke a magyar fővárosban. Az események többségének minden bizonnyal a most épülő Dagály Úszóaréna ad otthont.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×