Kvótareferendum, újabb autóipari beruházás, kórházfejlesztés - a nap hírei

InfoRádió
2016. július 5. 22:05
Október 2-ára írta ki a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást az államfő. Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra. Méltónak és igazságosnak nevezte a budapesti kórházfejlesztést a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Október 2-ára írta ki a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazást az államfő. Áder János az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján döntött az időpontról. Az Országgyűlés május 10-én határozott a referendumról, amelyen azok adhatják le voksukat, akik szerepelnek a lakcímnyilvántartásban, illetve a választói névjegyzékbe felvett határon túli magyarok.

Az MSZP szerint a kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő. Gőgös Zoltán, elnökhelyettes közölte: a párt azt kéri az emberektől, hogy ne menjenek el az erről szóló népszavazásra. A Jobbik a betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdít. A PM szerint pedig a kvótareferendum kiírásával a kormány a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet.

Nem tart az Európai Unió megosztottságának növekedésétől a német kancellár a magyarországi kvótareferendum miatt. Angela Merkel úgy vélte: a népszavazás válasz lesz a már most is érvényesülő kormánypolitikára. Gerda Hasselfeldt, a Keresztényszociális Unió frakcióvezetője ugyanakkor úgy vélte: a magyarországi referendum vélhetően nem járul majd hozzá az uniós menekültpolitika iránti szolidaritás erősödéséhez.

Komoly erőkkel készült az új határőrizeti rendszer bevezetésére a rendőrség és a honvédség - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A Csongrád és Bács-Kiskun megyei határszakaszon a duplájára, 6 és 10 ezer fő közöttire nőtt a védelemben résztvevő rendőri és katonai erők létszáma.

Aggodalmát fejezte ki a magyar mélységi határőrizet miatt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága. A világszervezet attól tart, hogy a szabályozásra hivatkozva a magyar hatóságok figyelmen kívül hagyhatják a migránsok emberi jogait, és erőszakos kitoloncolásukkal a nemzetközi jogok is sérülhetnek.

Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Újdelhiben folytatott tárgyalásai után azt mondta: a Sona indiai vállalatcsoport egy 4,2 milliárd forint értékű gyárat hoz létre Magyarországon, amivel 130 új munkahelyet létesít a Hajdú-Bihar megyei Polgáron. A megállapodás révén a könnyűszerkezetes házakat építő Grémound Hungary Kft. 20 millió szociális bérlakás építésében vehet részt Indiában.

Az alapkőletétellel megkezdődött a Miskolcot Kassával összekötő M30-as autópálya magyarországi szakaszának építése a magyar-szlovák határnál. Tornyosnémeti közelében egy 2 kilométeres szakasz épül, amely csatlakozik a Kassát az országhatárral összekötő, és már korábban elkészült sztrádához.

Hosszú távú programot hirdetett a kormány ingyenesen igénybe vehető kültéri sportparkok kialakítására. Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár az M1-en a statisztikai adatokat idézve közölte: Magyarországon a felnőtt lakosság 67 százaléka 10 percet sem sportol naponta, a szabadidősportot űzők aránya alig haladja meg a 3 százalékot.

Méltónak és igazságosnak nevezte a budapesti kórházfejlesztést a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azzal, hogy megvalósul a négy budapesti szuperkórház, befejezettnek tekinthető a magyar intézményi hálózat létrehozása. Az egészségügyi béremeléssel kapcsolatban úgy vélte, hogy az intézkedés nem tudja megállítani az elvándorlást, de fékezni tudja azt.

A brit jegybank szerint máris kezdenek valóra válni azok a kockázatok, amelyektől a brit uniós tagságról tartott népszavazás előtt tartani lehetett. A Bank of England helyzetértékelése szerint a referendum utáni hétben 9 százalékkal gyengült a font. A brit bankok részvényárfolyamai átlagosan 20 százalékkal zuhantak és jelentős esést mutatott a brit kereskedelmi ingatlanpiacra érkező külföldi tőkebeáramlás.

Franciaországban a kormány szavazás nélkül, második olvasatban is elfogadottnak tekinti a vitatott munkajogi reformot. A kormány ígérete szerint a munka törvénykönyvének reformja rugalmasabbá tenné a foglalkoztatást és csökkentené a munkanélküliséget. Az érdekképviseletek viszont úgy látják, hogy a tervezet csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, és megkönnyítené az elbocsátásokat.

Spanyolországban várhatóan felfelé módosítja az idei várható gazdasági növekedést a kormány. A gazdasági miniszter szerint a brüsszeli stabilitási paktumban erre az évre jelzett 2,7 százalékos növekedés túlzottan óvatos volt, a legfrissebb adatokból egyértelműen látszik, hogy a GDP bővülése meghaladja a 3 százalékot.

Az Egyesült Államokban nem javasol vádemelést Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje ellen az FBI igazgatója. James Comey azt mondta: a szövetségi nyomozóiroda szerint ugyan kifogásolható, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként több alkalommal nem a biztonságos külügyi számítógépes rendszert használta, de nem követett el olyan mértékű hanyagságot, ami indokolná a vádemelést.

Tűz keletkezett a májusban lezuhant egyiptomi utasszállító fedélzetén, amelyet a személyzet megpróbált eloltani - közölte a katasztrófa okainak kivizsgálásával foglalkozó szakértői bizottság. A testület a gép feketedobozán szereplő hangfelvételek alapján állapította ezt meg.