Lelopják a PayPassról a pénzünket?

InfoRádió
2016. július 3. 11:01
Terjed egy olyan városi legenda a bankkártya-tulajdonosok között, hogy a zsúfolt tömegközlekedési járműveken terminállal felszerelt tolvajok lopják el a mellettük álló utasok PayPass számláján lévő pénzét. Az InfoRádió felhívott egy bankbiztonsági szakértőt, hogy ellenőrizze az értesülést.

„Nem tudok ilyen károkról, technikailag ugyan megtehető, de nem éri meg azt a fajta beruházást és felkészülést, amit igényelne” - szögezte le Jakab Péter bankbiztonsági szakértő.

Hozzátette: banki terminál elvileg bárki számára hozzáférhető, de csak akkor működőképes, ha viszonylag közel, néhány centiméter távolságra lehet elhelyezni a kártyához.

„Ez viszont egy tömegközlekedési eszközön nem ilyen egyszerű. Tudni kell, hogy pontosan hol a kártya, zsebben vagy táskában. Létezhetnek olyan olvasók, amelyek nagyobb távolságot is képesek olvasni, de azoknak a szelektivitása túl kicsi ahhoz, hogy egyéb zavarok ne bonyolítsák a kiolvasást” - fogalmazott a szakértő.

Jakab Péter szerint technikailag megtehető, de az olvasást komolyan zavarhatja bármilyen fémtárgy a kártya közelében, hiszen léteznek olyan kártyatartók, amelyekben egy fémháló vagy egy alufólia teljesen megakadályozza a kiolvasást.

„Ha ilyen módon valaki adatokat megszerez, az inkább adatvédelmi, tehát személyes adatkezelési problémákat jelent. Ezeket az adatokat ugyanis nem egyszerű felhasználni úgy, hogy vásárlásra alkalmas kártyamásolatot készítsünk. Ráadásul aki egy ilyen kártyával rendelkezik, annak ugyanazzal a problémával kell megküzdenie, mintha magát a kártyát lopta volna el, ugyanis 5000 forint felett a kártya PIN-kódot kér” - részletezte Jakab Péter.

Mint mondta, ha sikerülne is a kiolvasás és a klónkártya készítése, a maximális összeg, tehát az 5 ezer forintos limit bekorlátozza a lehetséges károkat.

„Ráadásul ettől függetlenül, ha olyan módon éri az ügyfelet kár bankkártyahasználat kapcsán, ami a az ügyfélnek nem felróható magatartás miatt keletkezik, akkor a pénzintézetek megtérítik a károkat” - mondta Jakab Péter bankbiztonsági szakértő az InfoRádiónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lelopják a PayPassról a pénzünket?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást