eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Továbbra is stabil a tűzszerész állapota - a nap hírei

Ismét bírálta az Európai Unió bevándorlási politikáját a külgazdasági és külügyminiszter. A kilépés után is támogatná a külföldi uniós állampolgárok maradását a brit választók többsége. Elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író.

Ismét bírálta az Európai Unió bevándorlási politikáját a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban kijelentette: Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az erőszakos, az európaiak akaratával ellentétes bevándorlási politikának. Úgy fogalmazott: minden olyan politikai szerveződés, ország, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, előbb-utóbb a végletekig meggyengül. Kijelentette: a legjobb módszer a kontinens erejének visszaszerzése azzal, hogy az emberek akaratával egyező politikát folytatnak. Magyarországon is ezért lesz népszavazás a kötelező betelepítési kvótákról.

Továbbra is stabil a pénteki hortobágyi robbanásban megsérült tűzszerész állapota. A főtörzsőrmestert meglátogatta a Honvéd Kórház intenzív osztályán a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke. A detonációban négy tűzszerész meghalt, őket hősi halottá nyilvánították. Szombaton a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka megerősítette: közigazgatási és belső honvédségi vizsgálat is folyik a tűzszerésztragédia okainak tisztázására. Huszár János elmondta: a négy katona egy szovjet bomba megsemmisítésekor vesztette életét.

Az oktatásért felelős államtitkár szerint megvan a fedezet a Klebersberg Intézményfenntartó Központ új működési rendszerének finanszírozására. Palkovics László az InfoRádiónak ezzel alaptalannak nevezte a szakszervezetek ezzel összefüggő aggodalmait. z államtitkár hangsúlyozta: a 25 százalékos forrásemelés elegendő lesz a célokra, de ha esetleg mégis szükséges, többletforrás is biztosítható majd. Azt is közölte: álláspontja szerint a Klik új működési rendszere beváltja a kormányzati reményeket, vagyis azt, hogy a döntések közelebb kerüljenek az iskolákhoz.

Hétfő reggel 8 órától lehet jelentkezni az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra, elsőként az észak-alföldi régióban. Minden régióban az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok nyújthatják be először támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

Szigorodik hétfőtől a bennfentes kereskedelem és a tőkebefektetési csalás büntetése Magyarországon is az új európai uniós szabályok alapján - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatás szerint a bírság meghatározásánál minden esetben a visszaéléssel elért nyereséget, vagy az így elkerült veszteséget kell majd alapul venni.

Bagdadban a legutóbbi adatok szerint 120 ember meghalt és 200 megsebesült a vasárnap reggel elkövetett két pokolgépes merényletben. Az egyik detonáció egy belvárosi bevásárló-utcában történt, egy robbanóanyaggal megrakott teherautó repült levegőbe. A másik pokolgép egy piacon lépett működésbe. Az öngyilkos merényleteket az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára. Ez a támadás követelte idén a legtöbb emberéletet Irakban.

A legutóbbi felmérések szerint Theresa May belügyminiszter a leköszönő David Cameron brit miniszterelnök legnépszerűbb utódjelöltje. David Cameron a brit uniós tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján jelentette be: őszig távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután a referendumon a választók többsége a kilépésre voksolt. Közben egy felmérés szerint a kilépés után is támogatná a külföldi uniós állampolgárok maradását a brit választók többsége.

Hétfőtől ideiglenesen visszaállítja Lengyelország a határellenőrzést. A hatóságok a jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a július végi krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó miatt döntöttek így. Az észak-atlanti szövetség találkozóján többek között Barack Obama amerikai elnök is részt vesz. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra Ferenc pápa is ellátogat.

Életének 87. évében elhunyt Elie Wiesel holokauszttúlélő és Nobel-békedíjas amerikai író, filozófus, előadó, egyetemi tanár - közölte az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont. Az észak-erdélyi Máramarosszigeten 1928-ban született Elie Wiesel ötvenhét könyvet írt, amelyek közül a leghíresebb a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapuló, Az éjszaka című kötet. 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×