Továbbra is stabil a tűzszerész állapota - a nap hírei

InfoRádió
2016. július 3. 22:36
Ismét bírálta az Európai Unió bevándorlási politikáját a külgazdasági és külügyminiszter. A kilépés után is támogatná a külföldi uniós állampolgárok maradását a brit választók többsége. Elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író.

Ismét bírálta az Európai Unió bevándorlási politikáját a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban kijelentette: Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az erőszakos, az európaiak akaratával ellentétes bevándorlási politikának. Úgy fogalmazott: minden olyan politikai szerveződés, ország, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, előbb-utóbb a végletekig meggyengül. Kijelentette: a legjobb módszer a kontinens erejének visszaszerzése azzal, hogy az emberek akaratával egyező politikát folytatnak. Magyarországon is ezért lesz népszavazás a kötelező betelepítési kvótákról.

Továbbra is stabil a pénteki hortobágyi robbanásban megsérült tűzszerész állapota. A főtörzsőrmestert meglátogatta a Honvéd Kórház intenzív osztályán a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke. A detonációban négy tűzszerész meghalt, őket hősi halottá nyilvánították. Szombaton a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka megerősítette: közigazgatási és belső honvédségi vizsgálat is folyik a tűzszerésztragédia okainak tisztázására. Huszár János elmondta: a négy katona egy szovjet bomba megsemmisítésekor vesztette életét.

Az oktatásért felelős államtitkár szerint megvan a fedezet a Klebersberg Intézményfenntartó Központ új működési rendszerének finanszírozására. Palkovics László az InfoRádiónak ezzel alaptalannak nevezte a szakszervezetek ezzel összefüggő aggodalmait. z államtitkár hangsúlyozta: a 25 százalékos forrásemelés elegendő lesz a célokra, de ha esetleg mégis szükséges, többletforrás is biztosítható majd. Azt is közölte: álláspontja szerint a Klik új működési rendszere beváltja a kormányzati reményeket, vagyis azt, hogy a döntések közelebb kerüljenek az iskolákhoz.

Hétfő reggel 8 órától lehet jelentkezni az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra, elsőként az észak-alföldi régióban. Minden régióban az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok nyújthatják be először támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

Szigorodik hétfőtől a bennfentes kereskedelem és a tőkebefektetési csalás büntetése Magyarországon is az új európai uniós szabályok alapján - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatás szerint a bírság meghatározásánál minden esetben a visszaéléssel elért nyereséget, vagy az így elkerült veszteséget kell majd alapul venni.

Bagdadban a legutóbbi adatok szerint 120 ember meghalt és 200 megsebesült a vasárnap reggel elkövetett két pokolgépes merényletben. Az egyik detonáció egy belvárosi bevásárló-utcában történt, egy robbanóanyaggal megrakott teherautó repült levegőbe. A másik pokolgép egy piacon lépett működésbe. Az öngyilkos merényleteket az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára. Ez a támadás követelte idén a legtöbb emberéletet Irakban.

A legutóbbi felmérések szerint Theresa May belügyminiszter a leköszönő David Cameron brit miniszterelnök legnépszerűbb utódjelöltje. David Cameron a brit uniós tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján jelentette be: őszig távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután a referendumon a választók többsége a kilépésre voksolt. Közben egy felmérés szerint a kilépés után is támogatná a külföldi uniós állampolgárok maradását a brit választók többsége.

Hétfőtől ideiglenesen visszaállítja Lengyelország a határellenőrzést. A hatóságok a jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a július végi krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó miatt döntöttek így. Az észak-atlanti szövetség találkozóján többek között Barack Obama amerikai elnök is részt vesz. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra Ferenc pápa is ellátogat.

Életének 87. évében elhunyt Elie Wiesel holokauszttúlélő és Nobel-békedíjas amerikai író, filozófus, előadó, egyetemi tanár - közölte az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont. Az észak-erdélyi Máramarosszigeten 1928-ban született Elie Wiesel ötvenhét könyvet írt, amelyek közül a leghíresebb a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapuló, Az éjszaka című kötet. 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat.