Takács Szabolcs: "Nem az uniós tagságról kellene népszavazást tartani"

Infostart
2016. július 1. 10:23
A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára nem tartja kizártnak, hogy akár 2020-ig is elhúzódhat Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése. Takács Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közösség más tagállamának nem az EU elhagyásáról kellene népszavazást tartania.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint az angol parlamenti képviselők 80 százaléka nem ért egyet a brit választók azon döntésével, hogy a szigetország elhagyja az Európai Uniót. Takács Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában ezt egy komoly belpolitikai krízisnek nevezte.

De azt sem lehet kizárni, hogy Nagy-Britanniában valamikor előrehozott választást tartanak és ennek eredményeként új parlament és kormány áll fel.”

A jelenleg kormányzó konzervatívok szeptember 9-én tartanak tisztújítást, ahol David Cameron utódját választják meg a pártban és adott esetben jelölhetnek a helyére egy új miniszterelnököt is. Közben pedig el kell indulnia Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti tárgyalásoknak.

Miután elindulnak a tárgyalások, meglátjuk, mennyi ideig tart. Azt sem lehet kizárni, hogy évekig, akár 2019-20-ig is.”

Takács Szabolcs továbbra is erőltetettnek tartja Brüsszel migrációs politikáját, amire még mindig nincs megfelelő – az emberek számára is elfogadható – válasz.

Nem az uniós tagságról kell népszavazást tartani, hanem arról, hogy az európai intézmények tudnak-e hiteles és a polgárok számára elfogadható válaszokat adni a nagy válságokra.”

A kora ősz kérdése lesz az, hogy milyen súllyal vehet részt az uniós döntéshozatalban Nagy-Britannia abban az átmeneti időszakban, amíg tagja a közösségnek. A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára azt mondta: a brit kilépés mindenképpen hatással lesz vagy adott esetben módosíthat az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodáson.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takács Szabolcs: "Nem az uniós tagságról kellene népszavazást tartani"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást