Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikeres volt az MKB Bank piaci értékesítése, az MNB lezárta a bank szanálását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lezárult az MKB Bank értékesítése. A pénzintézetért 37 milliárd forintot fizetett egy pénzügyi konzorcium.

A bank új tulajdonosai: a Blue Robin Investments, a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, 45-45-10 százalék arányban - közölte a Magyar Nemzeti Bank, amely egyúttal lezárta az MKB szanálását. Az új tulajdonosok sajtótájékoztatót tartottak. Semsey Barna, a Blue Robin Investments tanácsadója azt mondta: a legjobb árajánlattal nyerték meg az MKB-ra kiírt pályázatot, és mivel szigorú titoktartási kötelezettség köti a konzorcium tagjait, ezért eddig nem nyilatkozhattak.

A vevők intézményi jellege kollektív befektetési forma. Idetartoznak többek között a befektetési alapok is. E formák sajátossága, hogy a végső befektetői kör nem nyilvános információ. Természetesen a felügyeleti szervek, a jelentős üzleti partnerek, a nemzetközi intézmények, mint például az EBRD számára ez az információ a kívánt mélységben megismerhető.”

Semsey Barna elmondta: a menedzsment munkáját támogatják, de létrehoznak egy nemzetközi szakemberekből álló bankári tanácsadó testületet. Azt is közölte, hogy a munkavállalók ösztönzésére dolgozói részvényesi programot hirdetnek meg, várhatóan 15 százaléknyi részvényt ajánlanak fel. A Metis Magántőkealap vezetője azt mondta: a vételárat még június 29-én szerdán átutalták. Jaksa János szerint van még potenciál az MKB Bankban.

Nyilvánvalóan átvizsgáltuk a bankot. A jelenlegi menedzsment stratégiáját áraztuk be, elfogadtuk, hogy az jó, lehet, hogy némi kiigazításra szorul. Mi, tulajdonosok ezt a stratégiát támogatjuk, és az MKB menedzsmentjét is ennek a megvalósításában.”

Jaksa János hozzátette: terveik szerint megújítják az informatikai rendszereket, és innovatív megoldásokat vezetnek be. Emellett készülnek arra is, hogy 2019 végéig – az Európai Unió felé tett vállalás szerint - tőzsdére vigyék a pénzintézetet.

A tájékoztatón jelen volt a sajtóban korábban többször emlegetett indiai üzletember Rakesh K. Aggarwal is, aki azt mondta: direkt befektetési céllal hozták létre a Blue Robint, európai pénzügyi intézményekbe akarnak befektetni. Mint mondta, az első befektetése a Blue Robinnak az MKB Bank Magyarországon.

A Pannónia Nyugdíjpénztár nevében megszólaló Pannónia-CIG Alapkezelő elnök-vezérigazgatója Bencédi Balázs azt mondta: nem újdonság számukra egy nem tőzsdei befektetésben részt venni.

Egyik oldalról nyilván az osztalékon, illetve az értéknövekedésen keresztül, a másik oldalon némileg újdonságként szeretnénk aktív részesei lenni a bank életének és minden jövőbeni szinergiát megvizsgálni, hogy hol tudunk még további növekedést és segítséget nyújtani.”

Kérdésekre válaszolva az új tulajdonosok elmondták: az EBRD-vel informális egyeztetések zajlanak arról, hogy belépne-e az intézmény a tulajdonosi körbe, ha lesz ilyen, akkor várhatóan 10-15 százalékos tulajdonrészt vásárolnak majd, ez év végéig derül ki. A Budapest Bankban viszont nem kívánnak tulajdont szerezni, az uniós vállalások sem engednék ezt.