eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Brexit és munkanélküliség – a nap hírei

A britek uniós kiválása után is fontosnak tartja a gazdasági és politikai együttműködés fenntartását Nagy-Britanniával Magyarország. Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint hosszú tárgyalási folyamatra kell felkészülni Nagy-Britanniával a kilépésről, azt sem tartja kizártnak, hogy az eljárás akár 2019-ig, 2020-ig is eltarthat. Továbbra sem a migrációt, hanem a fiatalok munkanélküliségének csökkentését tartja célszerűnek a munkaerő-problémák megoldására a nemzetgazdasági miniszter.

A britek uniós kiválása után is fontosnak tartja a gazdasági és politikai együttműködés fenntartását Nagy-Britanniával Magyarország. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati tájékoztatón arról beszélt: Londonnak és Budapestnek továbbra is stratégiai szövetségesnek kell maradnia. Lázár János több személyi változást is bejelentett. Menesztik L. Simon László örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárt. Várhatóan új feladatokkal bízza meg a kormányfő Németh Lászlónét, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárt is.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint hosszú tárgyalási folyamatra kell felkészülni Nagy-Britanniával a kilépésről, azt sem tartja kizártnak, hogy az eljárás akár 2019-ig, 2020-ig is eltarthat. Takács Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy Magyarország számára több fontos kérdés kerülhet napirendre azzal, hogy egy közép-európai ország, Szlovákia veszi át péntektől, július 1-jétől az unió soros elnöki tisztségét.

Továbbra sem a migrációt, hanem a fiatalok munkanélküliségének csökkentését tartja célszerűnek a munkaerő-problémák megoldására a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette: a munkavállalókat képzetté, alkalmazkodásra képessé kell tenni.

Beruházási programot indít BUD 2020 néven 50 milliárd forintos keretből a Budapest Airport - közölte a cég vezérigazgatója. Jost Lammers a HVG-nek adott interjúban elmondta: az ötéves projekt egyik legfontosabb eleme az új B jelű utasmóló lesz, repülőtéri hotel épül, valamint logisztikai és biztonsági beruházások kezdődnek.

A nyertes konzorcium tagjai befolyásszerzésének engedélyezésével és a vételár kifizetésével sikeresen lezárult az MKB Bank értékesítése. Az MKB Bank új tulajdonosai a Blue Robin Investments, a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium. A vételár 37 milliárd forint volt.

Megvásárolja egy meddőséget kezelő készítmény gyártóját, a svájci Finox Holding nevű biotechnológiai vállalatot a Richter Gedeon Nyrt. - közölte a cég vezérigazgatója. Bogsch Erik az InfoRádióban elmondta: a cég fő terméke a BEMFOLA, amely a petefészek stimulálásával kezeli a meddőséget.

Lezárta a Mol-csoport az Eni szlovéniai leányvállalatának megvásárlását, ezzel 17 Agip töltőállomással bővül a Mol kiskereskedelmi hálózata - közölte a magyar olajipari vállalat. A tervek szerint mind az 57 töltőállomás a Mol márkanevet használja majd.

Mégsem pályázik a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjének tisztségére, így a brit miniszterelnöki posztra Boris Johnson. A volt londoni polgármester a parlamentben kialakult helyzettel indokolta döntését. Közben két kormánytag, Michael Gove igazságügyi és Theresa May belügyminiszter is bejelentette indulási szándékát a miniszterelnöki posztért. Az utódlási folyamatban részt vesz még 3 másik kormánytag, de nekik jelenleg kevés az esélyük a győzelemre.

Előterjesztette jövő évi uniós költségvetés tervezetét az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közölte: 2017-ben többet szánna a gazdasági növekedés elősegítésére, a munkahelyteremtésre és a versenyképesség fokozására. Jelentősebb összeget fordítana az unió külső határainak védelmére is.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×