Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétfőn kezdi a földeladás-referendum aláírásainak ellenőrzését az NVI

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gőgös Zoltán 27 976 darab aláírásgyűjtő ívet nyújtott be kedden a Nemzeti Választási Irodához (NVI) az állami földek eladása ügyében kezdeményezett népszavazásához, és mivel egy íven legfeljebb kilenc aláírás szerepelhet, a benyújtott aláírások száma maximum 251 784 - közölte az NVI.

Gőgös Zoltán szocialista politikus népszavazási kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?"

A szervező kedden nyújtotta be az összegyűjtött aláírásokat. Gőgös Zoltán akkor azt mondta, 28 300 ívet adnak le.

Az NVI szerdán szkenneléssel állapította meg a benyújtott ívek pontos számát, eszerint Gőgös Zoltán 27 976 ívet adott le.

Mivel egy íven legfeljebb kilenc aláírás szerepelhet, a benyújtott aláírások száma maximum 251 784, attól függően, hogy az ívek és az aláírások közül mennyi az érvényes, illetve egy íven hány ajánlás található - írta közleményében az NVI.

Hozzátették: az NVI a támogató aláírások tételes ellenőrzését július 4-én kezdi el. Erre az ívek benyújtásától számítva 60 nap áll rendelkezésre, vagyis legkésőbb augusztus 27-ig kell befejezni a munkát.

A Nemzeti Választási Iroda a szervezőnek, illetve az általa megbízott személyeknek folyamatosan biztosítja, hogy jelen lehet az aláírások ellenőrzésekor - jegyezték meg.

Az ellenőrzés során az íveken lévő személyes adatokat összevetik a központi névjegyzékkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.