Hétfőn folytatódik az egyeztetés a kórházi kancellária-rendszerről

Infostart
2016. június 29. 21:26
Hétfőn folytatódik az egyeztetés a kórházi kancellária-rendszer kialakításáról a Magyar Kórházszövetség és az egészségügyi államtitkárság között.

A Magyar Kórházszövetség 100 tagkórházától még pénteken kért támogatást ahhoz, hogy tiltakozhasson a kórházi kancellária rendszer bevezetése ellen.

A szervezet InfoRádióhoz is eljuttatott közleményében azt írta, egyik javaslatot sem tudják elfogadni a rövidesen a kormány elé kerülő alternatívák közül, mert álláspontjuk szerint veszélyes lenne a szakmai és a gazdasági döntési folyamatok szétválasztása.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, be lehet vezetni a kancellári rendszert, de lehetnek buktatók.

„A kancellárnak olyan embernek kell lennie, aki az adott térséget ismeri, egészségügyben jártas és egészségügyileg képzett szakembernek kell lennie – nem baj, ha orvos – és szerintem kell egyfajta közgazdasági és jogi rálátása vagy képzettsége is” - mondta Csiba Gábor.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán a Népszabadságban beszélt arról, hogy veszélyesnek tartják a kancellária kialakítását, sőt kockázatosnak ítélik, ha felszámolják a kórházak önálló gazdálkodását.

A kiszivárgott kormány-előterjesztés szerint egy kancellária körülbelül másfél millió lakos egészségügyi ellátását szervezheti január elsejétől.

Több, az InfoRádiónak nyilatkozó kórházvezető azt is kifogásolta, hogy sem a jogkörök, sem a feladatok szétosztásáról nincs információja.

A szerdai tárgylás után az emberi erőforrások minisztériuma és a kórházszövetség is csak annyit közölt, hogy átadták, illetve megkapták azt a koncepciót, amely több változatot is tartalmaz a kórházi kancellária-rendszer működéséről, hétfőn pedig folytatódik az egyeztetés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hétfőn folytatódik az egyeztetés a kórházi kancellária-rendszerről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást