eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Brexit és isztambuli merénylet – a nap hírei

Legkorábban a szeptemberi pozsonyi uniós csúcstalálkozón lehet megvitatni a brit népszavazás utáni helyzet részleteit. Elemzők szerint negatív növekedési és beruházási sokk előtt áll a brit gazdaság. Óvatosságra kéri az Isztambulban tartózkodó magyar állampolgárokat a konzuli szolgálat.

A brit kiválás után is ragaszkodnak a személyek szabad mozgásának biztosításához az unióban maradt tagországok vezetői. A brüsszeli zárónyilatkozat szerint ez az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele London számára. Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte: el kell választani egymástól az uniós tagság és a migráció kérdését és legkorábban a szeptemberi pozsonyi uniós csúcstalálkozón lehet megvitatni a brit népszavazás utáni helyzet részleteit. Angela Merkel német kancellár és több uniós intézményvezető is arról beszélt: a tagországok mielőbb szeretnék megkezdeni a hivatalos kilépési tárgyalásokat az Egyesült Királysággal. David Cameron brit kormányfő kedden nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor várható a kilépési szándék hivatalos bejelentése.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit gazdaság negatív növekedési és beruházási sokk előtt áll, miután az uniós tagságról tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt. A Fitch Ratings elemzői azzal számolnak, hogy ebben a környezetben a beruházások értéke jövőre 5 százalékkal csökken, és 2018-ra 15 százalékkal marad el a cég által korábban várttól.

A kórházi kancelláriarendszer kidolgozásáról tárgyalt a Magyar Kórházszövetség elnökségével az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: a szervezet jelentős szerepet vállal struktúra kidolgozásában. A kórházszövetség egyetértett az egészségügyi rendszer átalakításával. Az egyeztetések hétfőn folytatódnak.

Aránytalannak tartják a háziorvosi praxisoknak járó kisebb támogatást a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező háziorvosok. Varga Éva háziorvos az InfoRádió kérdésére azt mondta: azonos szakmai feltételek vonatkoznak rájuk, mint az önkormányzatokkal szerződő kollégáikra, állami támogatás viszont jóval csekélyebb. Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár ezt azzal indokolta, hogy kevesebb feladattal és kötelezettséggel rendelkeznek a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező háziorvosok.

Mintegy 300 milliárd forinttal emelkedhet az agrárágazat teljesítménye 2020-ra a digitális agrárstratégia révén közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége. A szervezet szerint ehhez mindössze 15-20 milliárd forintos ráfordításra van szükség. A tájékoztatás szerint a szervezetek 6 fejlesztési programot dolgoztak ki a digitális kompetencia, valamint a digitális állam fejlesztése területén.

Több mint 3 milliárd forintból bővíti székesfehérvári IT-szolgáltató központját az IBM. A kormány egyedi döntéssel 1,1 milliárd forintot biztosít erre. Ezzel 410 új munkahely jön létre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a cég székesfehérvári egységében információtechnológiai-, beszerzési-, labor- és oktatási szolgáltatásokat nyújt majd több mint 300 nyugat-európai cégnek.

Digitálisan, gyorsított eljárásban lehet pályázni a hűtőgépek és fagyasztók cseréjére az Otthon melege programban - közölte a fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Szabó Zsolt kijelentette: július 4-én az észak-magyarországi, majd a hónap végéig valamennyi régióban megnyílik a pályázati honlap. Kiemelte: a nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak két nappal korábban nyitja meg a tárca a pályázatot.

Több mint 250 ezer aláírást gyűjtött Gőgös Zoltán szocialista politikus népszavazási kérdőívén, amelyet kedden nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához. A politikus az állami földek eladása ügyében kezdeményezett népszavazást az aláírások gyűjtésével. A NVI jövő hétfőn kezdi a támogató aláírások tételes ellenőrzését.

Nincs magyar áldozata és sebesültje a keddi isztambuli robbantásnak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: Törökország utazási besorolásán nem változtat a tárca. Az ország jelenleg a második kategóriában van, ami azt jelenti, hogy a külügyminisztérium fokozott óvatosságra inti az utazókat. Soron kívüli biztonsági protokoll-ellenőrzést rendelt el a Liszt Ferenc-repülőtéren a kormány. A legutóbbi információk szerint 41 halálos áldozata és 239 sérültje van a keddi isztambuli Atatürk repülőtéren elkövetett támadásnak.

Meghosszabbította 2017-ig Moszkva az Oroszország ellen szankciókat meghirdető országokkal szembeni ellenlépésként bevezetett élelmiszer-embargót. Az embargó augusztus 6-tól 2017. december 31-ig hosszabbodik meg. Az eddigi becslések szerint a nyugati országoknak 9,3 milliárd dollárnyi kárt okozott a 2014. augusztus 7-én bevezetett élelmiszer-embargó.

Elérte a K2 alaptáborát Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik oxigénpalack és teherhordók nélkül tervezik megmászni a világ második legmagasabb csúcsát. A mászók két hete indultak el a Föld második legmagasabb, 8611 méteres csúcsának megmászására. Korábban elmondták, hogy ideális esetben július végén, augusztus elején tervezik a csúcstámadást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×