eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

EU-csúcs Brexit után, terror Isztambulban - a nap hírei

Ősszel kerülhet a parlament elé az új büntetőeljárási kódex. Törökország bocsánatot kért Moszkvától.

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás következményei állnak az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozójának középpontjában Brüsszelben. David Cameron brit miniszterelnök korábban közölte: kormánya egyelőre nem aktiválja a Lisszaboni Szerződés uniós tagországok kilépését szabályozó cikkelyét.

A csütörtöki brit népszavazást követő két napban 3 ezer milliárd dollárral csökkent a tőzsén jegyzett vállalatok piaci tőkeértéke világszerte. A tőzsdei lejtmenetet elsősorban az okozta, hogy a befektetők hirtelen megváltak rövid határidős pozícióiktól.

A Nagy-Britanniában élő magyar diákok és munkavállalók érdekeit kell megvédeni, amikor a brit kilépésről szóló tárgyalások megkezdődnek - jelentette ki a miniszterelnök az unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója előtt. Orbán Viktor hozzátette: amíg nincs meg a tárgyalások utáni kilépésről szóló szerződésmódosítás, addig a jogi helyzet változatlan.

A nemzetgazdasági miniszter szerint kiugróan magas érdeklődés jellemezte a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukciót, ami azt mutatja, hogy nem volt hatással a magyar állampapírokra a Brexit. Varga Mihály úgy vélte: az erős magyar pénzügyi stabilitást jelzi, hogy a befektetők jól láthatóan kitartanak Magyarország mellett.

Március és május között többen dolgoztak az országban, mint egy évvel ezelőtt, emellett csökkent a munkanélküliség. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 314 ezer fő volt. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliségi ráta 5,5 százalékra mérséklődött.

Ősszel kerülhet a parlament elé az új büntetőeljárási kódex - közölte az igazságügyi miniszter. Trócsányi László a témában rendezett konferencián elmondta: a már társadalmi egyeztetésen lévő új jogszabály tervezetéről ötpárti egyeztetést is kezdeményez majd.

Törökország bocsánatot kért Moszkvától, de nem tervezi, hogy kártérítést fizessen a tavaly novemberben lelőtt orosz vadászgép után - mondta Binali Yildirim török miniszterelnök. A Kreml tájékoztatása szerint a török elnök ezzel ellentétben kártérítést is felajánlott. Oroszország a kétoldalú kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte.

Franciaországban folytatódnak a munkajogi reform elleni tiltakozások. Több tízezren vonultak utcára a szakszervezetek felhívására. Párizsban ismételten egy erőszakos incidens kísérte a megmozdulást. A kormány továbbra sem hajlandó visszavonni vagy módosítani a törvénytervezetet, de Manuel Valls miniszterelnök még a héten hajlandó fogadni valamennyi szakszervezet vezetőjét.

Lövöldözés és robbanás történt kedd este az isztambuli Atatürk repülőtéren. Török hírforrások szerint sokan megsebesültek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×