eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Épülhetnek toronyházak az Árpád híd lábánál

Toronyházakat építene Budapesten egy holland cégcsoport. A napi.hu szerint a beruházást a kormány is támogatja. Tarlós István főpolgármester óvatosan nyilatkozott a témáról.

A holland HB Reavis Group által 2014-ben 4 millió forint jegyzett tőkével alapított HB Reavis Project 2 Kft. három, 90 méter magas, egyenként 7 ezer négyzetméteres toronyházat, valamint négy másik, 8 ezer négyzetméteres épületet és egy 2400 autót befogadó mélygarázst építene a Váci út és a Róbert Károly körút sarkán, a volt Volán-pályaudvar területén.

A kormány honlapján megjelent tervezet szerint a kabinet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé akarja nyilvánítani a beruházással összefüggő közigazgatási eljárásokat. Ez felgyorsítaná az építkezés megkezdését. Nem kellene beszerezni hozzá az építészeti-műszaki tervtanács szakvéleményét, és településképi eljárásra sem lenne szükség, sőt a Pest Megyei Kormányhivatal március 31-i határozata alapján környezeti hatásvizsgálatot sem kellene végezni.

Tarlós István főpolgármester a Városházán tartott sajtótájékoztatón ezt mondta a fővárosi magasházak terveiről.

„Nem rajongok a túl magas házakért – ez egy szubjektív kérdés. A másik – és ennél sokkal fontosabb észrevételem -, hogy a magas házak tulajdonképpen jeleknek tekinthetők. Tehát nem baj az, ha egy városban vannak magasházak, de ezeknek meg kell találni a helyét. A Kopaszi gáton tervezett magasházról hallottam, mielőtt elutaztam két hete, annak meg is mutatták a látványtervét. A Róbert Károly körútiról most nem hallottam. Mind a két helyszín megítélésünk szerint alkalmas arra, hogy magasházak épülhessenek – vagy néhány magasház. Most nem tudom felsorolni, de emlékeim szerint 4-5-6 olyan helyszínt gondoltunk Budapesten, ahol magasházakat lehet építeni. Az Árpád híd pesti hídfőjének környezete biztosan az egyik. A Kopaszi gát korábban nem volt benne, de úgy, hogy a Csepel-sziget északi csúcsának környéke, úgy szerepelt korábban is. Én nm döntök ebben egy személyben, de a személyes véleményem az, hogy mind a két helyszínt elképzelhetőnek tartom, vagy nem zárom ki” - fogalmazott Tarlós István.

A Váci út és a Róbert Károly körút sarkán megépítendő három 90 méteres toronyház több mint 100 milliárd forintba kerülne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×