Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne a gyerek feje felett döntsünk a nyári táborról!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A klinikai gyermekpszichológus szerint egy tábor kiválasztásánál a szabadidő eltöltésének célját kell meghatározni, majd a család költségvetésének megfelelő helyet kiválasztani. Kalamár Hajnalka az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy ne legyen nyűg a gyerek nyári elhelyezése.

Kalamár Hajnalka klinikai gyermekpszichológus szerencsésebbnek tartaná, ha inkább a tavaszi és az őszi szünetek lennének hosszabbak a két és félhónapos nyári vakáció rovására.

A szakember az InfoRádió Aréna című műsorában a szülők részéről a szünidő megtervezésére hívta fel a figyelmet. Ugyanis a gyerekek megérzik, ha otthon kvázi nyűgnek tartják a nyári elhelyezésüket.

„Nem tartom azt jónak, amikor a gyereknek véget ér a tanév, és rögtön egy iskolai táborba mennek, mondjuk egy napközis táborba. Mert akkor ugyanaz folytatódik: be kell menni reggel, lehet, hogy ugyanazokba a padokba, ugyanazokba a termekbe, délután pedig hazamennek" - tanácsolta a szakember.

"Jó, ha van néhány nap, amikor laza programot szervezünk, a laza semmittevésről szól. Hadd aludja ki magát, hadd nézzen filmeket, ha ahhoz van kedve, olvasson, vagy bármi, amit akar, és ne legyen kötelező semmit se csinálni” - ösztönözte a szülőket.

A klinikai gyermekpszichológus szerint ha figyelünk a gyerekre, akkor ő megadja azokat a jelzéseket, hogy mivel töltené el szívesen az idejét nyáron.

„Legyen egy biztonságos referencia, utána pedig érdemes tisztázni azt, hogy mi a célja a táborválasztásnak. Nagyon fontos például a gyerek véleménye. Azt szeretnénk a gyerekkel együtt, hogy menjen egy nyelvi táborba? Az is kérdés, hogy mennyire fáradt a gyerekünk. Olyan nyelvi tábort válasszunk, ahol van néhány órás foglalkozás naponta, de az játékos, könnyed, vagy pedig választhatunk olyat, ami megterhelőbb, mert jön egy kisérettségi, egy nyelvvizsga, és ott szüksége van a többlet-nyelvtudásra. De ezt mind a gyerekkel megbeszélve, és nem a feje fölött eldöntve” - javasolta a klinikai gyermekpszichológus.

Először tehát a szabadidő eltöltésének célját kell meghatározni, majd a család költségvetésének megfelelő helyet kiválasztani – hangsúlyozta Kalamár Hajnalka.

Mindig figyelembe kell venni a gyermekek személyiségét akkor, amikor először dönt a szülő arról, hogy ottalvós táborba küldi a gyermekét a nyári szünetben – tanácsolta a klinikai gyermekpszichológus. A szakember szerint ilyen esetekben nem kell minden nap hívni a gyereket.