Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen a jó napszemüveg?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legfontosabb egy napszemüveg vásárlásakor, hogy az UV-védelem teljeskörű és ellenőrizhető legyen - véli az InfoRádió által megkérdezett szemészorvos. Nem muszáj optikában vásárolnunk, de érdemes zárt fazonú szemüveget választani, amely oldalról sem engedi be a káros sugárzást. A dioptriás szemüvegek többsége már eleve tartalmaz UV-szűrőt, akkor is, ha nem fényre sötétedő a lencséje.

A nap fénye tartalmaz látható sugarakat és olyanokat is, amelyek nem láthatóak. Ezek közül az egyik az infravörös, ami a melegét adja, a másik pedig az ultraibolya-sugárzás, amely 400 és 290 nanométer hullámhosszúságú fénysugarakat tartalmaz. Ez a szem különböző rétegeiben nyelődik el, és ennek megfelelően okozhat problémákat” - mondta el a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa.

Resch Miklós felhívta a figyelmet, hogy UV-sugárzás nemcsak melegben, erős napfényben, hanem minden évszakban van a napfényben, ugyan különböző mértékben. Hozzátette, ez rövid távon a szem felszínén okozhat gyulladást, olyasmi érzést, mint amikor a bőrünk leég. Ez ellen mindenképpen kell védekezni, veszélyesebbek azonban az olyan, elhúzódó hatások, amelyek a szem mélyebb rétegeiben, a lencsében és a látóhártyában keletkeznek, de évekkel, évtizedekkel később, viszont halmozottan jelentkezhetnek – jelezte Resch Miklós.

„Napszemüveget megbízható helyen vásároljunk!” - hangsúlyozta a szemész. Mint elmondta, az ilyen üzlet, akár optika a beszerzéskor kötelezően kéri az UV-védelem igazolását. A legtöbb szemüvegen van jelzés, sokszor matrica, hogy UV-A, UV-B vagy UV-C sugarak ellen nyújt védelmet. Legjobb az olyan szemüveg, ami a lehető legnagyobb hullámhossz-tartományban kiszűri az összes UV-fényt, és jól zár, tehát a beszűrődő fénysugarakat is viszonylag jól kizárja – sorolta Resch Miklós.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa kiemelte: „nem muszáj, hogy speciális optikában venni, bár nyilván ott tudnak leginkább segíteni a szakemberek, de olyan, nagyobb helyeken, ahol biztosan kontrollált formában történik a beszerzése, nyugodtan lehet napszemüveget vásárolni. Utcán, ismeretlen forrásból nem ellenőrizhető, egy matrica ráragasztása nem jelenti azt, hogy valóban tartalmazza is az UV-szűrést, ha megbízható helyen vásároljuk, visszakereshető.”

A dioptriás lencsék összes típusa rendelkezik UV-védelemmel, ezek akkor is működnek, ha nem sötétített üvegről, hanem simáról van szó. Jól tud működni a rápattintható napszűrő is, ami optikákban kapható – tette hozzá Resch Miklós.