eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

KSH: kevesebb születés és halálozás az év első négy hónapjában

Az év első négy hónapjában kevesebb gyermek született, és kevesebben is haltak meg, mint az előző év azonos időszakában, így a természetes fogyás is mérsékeltebb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

Idén január és április között 29 221 gyermek jött világra, ami fél százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának eredményétől. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-mérséklődés ennél nagyobb mértékű, 1,3 százalék volt. Az elhunytak száma 42 946 volt, ami az előző évi kiugróan magas bázishoz képest 14 százalékkal mérséklődött (számszerűen 6 916-tal csökkent). A szökőnaphatást figyelembe véve a halálozások számának visszaesése valamivel nagyobb, 15 százalék volt.

A születések számának visszaesése kisebb mértékű volt, mint a halálozásoké, ezért a természetes fogyás a 2015. január-áprilisi 20 503-mal szemben 2016 első négy hónapjában 13 725-re mérséklődött, ami 33 százalékos csökkenést jelentett.

A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó nagymértékű emelkedése tovább folytatódott. A 2016 első négy hónapjában anyakönyvezett 10 125 frigy 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami a szökőnaphatást figyelembe véve is 29 százalékos növekedés. Különösen a februári emelkedés volt jelentős, amikor a házasságkötések kiigazított száma 33 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Ezer lakosra 9 élveszületés és 13,2 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal, az utóbbi 2,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 2,1 ezrelékponttal 4,2 ezrelékre csökkent. Az év első négy hónapjában ezer élveszületésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos növekedést jelentett az előző év január-áprilisihoz képest. A házasságkötési arányszám 3,1 ezrelékes értéke 0,7 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×