eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Győzött a kilépők tábora Nagy-Britanniában – a nap hírei

Legkésőbb októberig távozik posztjáról a brit kormányfő, miután az uniós tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött. A pénzügyi stabilitás fenntartását ígérték a világ vezető jegybankjai a brit népszavazás után. Egy rugalmasabb Európai Unióról dolgoz ki tervezetet a német és a francia külügyminiszter az unió alapító tagjai számára.

Legkésőbb októberig távozik posztjáról a brit kormányfő, miután az uniós tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött. A referendum végeredménye alapján a távozásra a voksolók 51,9, a bent maradásra a szavazók 48,1 százaléka szavazott. Wales és Anglia vidéki része a távozást választotta, azonban London, illetve Skócia és Észak-Írország többsége a maradást pártolta.

A pénzügyi stabilitás fenntartását ígérték a világ vezető jegybankjai a brit népszavazás után. Pénteken átmeneti pánikot okozott a piacokon, hogy a kilépés mellett döntött Nagy Britannia az uniós tagságról tartott referendumon. A Magyar Nemzeti Bank azt jelezte, hogy minden eszköze megvan a pénzügyi stabilitás folyamatos fenntartására és nem érte felkészületlenül a brit népszavazás eredménye.

Egy rugalmasabb Európai Unióról dolgoz ki tervezetet a német és a francia külügyminiszter az unió alapító tagjai számára. A döntés azután hangzott el, hogy Nagy-Britannia az uniós kilépés mellett döntött. Az alapító tagállamok, Franciaország, Németország, Belgium, Luxemburg, Hollandia és Olaszország külügyminiszterei szombaton tanácskoznak Berlinben.

Több mint 100 ezer ember írta alá az uniós tagságról szóló újabb brit referendum kiírását célzó petíciót a brit parlament internetes oldalán. Közben londoniak tízezrei írtak alá egy másik petíciót, amelyben azt követelik, hogy a főváros váljon függetlenné, és maradjon az Európai Unió tagja.

A magyar kormányfő szerint tiszteletben kell tartani a britek döntését az unióból való kilépésről és meg kell vizsgálni az ahhoz vezető okokat. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában úgy vélte: a bevándorlás is befolyásolta a döntést és minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról határozzon. A kormányzati és az ellenzéki pártok is egyetértettek abban, hogy a brit népszavazás súlyos hatással lehet Magyarország jövőjére, de az okokat és a következményeket másként értékelték.

Le kell vonnia Európának a Nagy-Britannia uniós tagságáról tartott népszavazás tanulságait - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kijelentette: Európában el kell jönnie az őszinte politika korának. Közölte: sok fontos kérdés kerül majd napirendre, ilyen az uniós költségvetés kérdése is, hiszen Nagy-Britannia nettó befizető.

Az idén 10 milliárd forintot kapnak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, ezen felül 2 milliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok, és ugyanennyit a védőnők - számolt be a pénteki kormánydöntésről az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, a pluszforrás visszamenőleg, idén január 1-től jár, a kifizetést hamarosan megkezdi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A földművelésügyi miniszter szerint átlagosan 35-40 ezer forint marad a családoknál az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése után. Fazekas Sándor közölte: mindez fontos a magyar mező- és élelmiszergazdaság számára is, mivel a terhek könnyebbek lesznek, fehéredik az ágazat, ami munkahelyet és elsősorban belső piacot jelent.

A tartós hőség miatt már csaknem az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat. A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27-28 Celsius-fok körül alakul. A hőség veszélye miatt Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére pedig másodfokú a figyelmeztetés. Budapesten pénteken megdőlt a napi melegrekord, 35,7 fok volt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×