Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Teljes kórházi épületeket akar megújítani a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 1 milliárd forint Európai Uniós forrásból korszerűsítették energetikailag az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet három épületét. A megújult intézményrész átadási ünnepségén Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az Egészséges Budapest Program keretében a következő években, kormányzati forrásból budapesti kórházak fejlesztéseként teljes épület rekonstrukciók várhatóak.

Poór Gyula, az ORFI főigazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: az intézet elmúlt 15 évben adósság nélkül működik, így konszolidációs támogatásban a kórház nem részesült, tehermentesítette ezzel a magyar államot. Az Európai Uniós pénzből megvalósult beruházástól pedig 40 százalékos energiaköltség csökkenést vár a főigazgató.

„Az Új Széchenyi Terv keretében elnyert KEOP 5.6.0. pályázat révén az elmúlt hónapokban az intézetben energiaracionálási munkálatok folytak, ami három épületben a nyílászárók teljes cseréjét, a fűtésrendszer és a világítás korszerűsítését, valamint épület- és tetőszigetelés elvégzését foglalta magában. A beruházás összköltsége bruttó összegben több mint 900 millió forintot tett ki” - mondta az ORFI főigazgatója.

Poór Gyula az intézmény hosszú távú céljaikról is beszámolt és a kormányzat segítségért kérte az intézet dunai homlokzatának felújítására.

„A továbblépést olyan égetően szükséges feladatok megoldása jelenti, amelyekhez kormányzati támogatásra van szükség, mivel azok meghaladják a lehetőségeinket. Az egyik ilyen az intézmény egyes régi – részben műemléki – épületeinek rendbehozatala. Az épület elöregedett, Duna-parti oldalát nem tudtuk rekonstruálni. A budapesti panorámát meghatározó, és a Világörökség részét képező Duna-parti homlokzat és a tetőszerkezet sürgős felújítására az ORFI rekonstrukciós és fejlesztési tervének első ütemeként célzott kormányzati támogatást kérünk. A másik alapvető gondunk abból fakad, hogy 2011-ben saját erőből is – nem kormányzati támogatásból – beszerzett csúcstechnológiájú MRI-készülékünkkel pillanatnyilag a saját betegeinken kívül 27 budapesti kórház részére végzünk vizsgálatokat, ami az ambuláns kapacitásunkat messze túllépte, és a saját járóbeteg-szakambulancia elszámolását is ellehetetlenítette” - jelentette ki Poór Gyula.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár üdvözölte, hogy az intézet menedzsmentje hosszú távú tervekben gondolkozik az intézmény fejlesztésén, mindezt tartható költségvetés mellett. Az államtitkár hozzátette az Egészséges Budapest Program keretében a kormány is támogatja a budapesti kórházak fejlesztését a jövőben.

„A kormány érzékelte azt, hogy elmaradt Budapest fejlesztése a vidékhez képest, ezért hazai forrásból lesz majd lehetőség fejleszteni az intézményeket. Ne csak szigetelésben gondolkozzunk, nyílászáróban vagy kazánházban, hanem egy teljes épületrekonstrukciót lehessen végrehajtani, és miután az EU-s lába azt nem teszi lehetővé, tegyük hozzá azt a kormányoldalnyi pénzt, ami ahhoz kell, hogy teljes egészében megújuljon” - fogalmazott az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán az egészségügyi béremelésről is beszélt. Elmondta, hogy a bértábla tartalmi elemei a héten jelennek meg, és a jövőben próbálják a kórházi személyzet azon tagjainak, akik nem egészségügyi szakdolgozók is a bérét rendezni, illetve a védőnők bérkonszolidációjáról sem feledkeznek meg.