eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Támad a kánikula

Kánikulai meleg lesz a következő napokban, pénteken és szombaton akár 34-35 fok is lehet. Az előrejelzés szerint a kánikula vasárnapig tart, amikor egy hidegfrontnak köszönhetően hétfőn sok lesz az eső – mondta az InfoRádiónak Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

„Az átlagosnál lényegesen melegebb időben, kánikulában szerencsére az éjszakák hoznak felfrissülést, így nem lesz annyira elviselhetetlen, de a nappalok azért nagyon melegek lesznek” - mondta Vadász Vilmos.

Hozzátette: a hét második felében – csütörtökön, pénteken, szombaton – azért lesznek olyan területek az országban, ahol még hajnalban is 20 fok felett marad a hőmérséklet, így ekkor már az éjszaka sem lesz igazán frissítő.

„A legmelegebb idő előreláthatólag pénteken-szombaton lesz, amikor a melegebb déli területeken akár a 35 fokot is elérheti a hőmérséklet a délutáni órákban, és még a kevésbé meleg északi területeken is 32-33 fok lehet” - közölte az OMSz munkatársa.

„Ezt mindenképpen kánikulának kell nevezni” - fogalmazott.

„Különösen nehéz lesz elviselni a meleget ott, ahol a levegő párás is lesz” - tette hozzá.

Hozzátette, hogy meleg lesz a fővárosban is.

„A legmelegebb itt is pénteken és a szombaton lesz – 33-34 fok körül. De természetesen a belvárosban az aszfalttal borított területeken, zárt helyeken, a belvárosban még ennél is lehet melegebb” - közölte.

„A következő napokban nem várható hasonló heves zivatar, mint ami a keleti országrészben az előző éjszaka fordult elő. De nem lesz azért mindenütt eseménytelen az időjárás. Záporok-zivatarok főleg a délutáni, kora esti órákban fordulhatnak elő, ezekkel számolni kell” - tudatta Vadász Vilmos.

„Vasárnap kezdődik egy viszonylag nagy változás, amikor egy hidegfront ér el bennünket. A mostani várakozásaink szerint sokfelé fog esni, de jövő hét kedden már lesznek napos időszakok. A hőmérséklet is csökken a frontátvonulás következtében, durván 4-5 fokkal lesz kevésbé meleg az idő, de a hőmérséklet még akkor sem csökken a sokévi átlag alá. Hétfőn a legmagasabb értékek még a melegebb területeken is 30 fok alatt lesznek, 24-29 fok között várjuk az ország területén” - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×