eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Erste, Brexit, Volkswagen-vizsgálat – a nap hírei

Aláírták a kormány és az EBRD képviselői az Erste 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést. Magyar érdeknek is tartja a külgazdasági és külügyminiszter a brit uniós tagság fennmaradását. Piaci manipulációk gyanúja miatt vizsgálat indult a Volkswagen konszern volt vezérigazgatója és egy másik vezető ellen.

Aláírták a magyar kormány és az EBRD képviselői az Erste Bank Hungary 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a magyar állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg a pénzintézet 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét 38,9 milliárd forintért.

Az Európai Unió és Magyarország érdeke megegyezik abban, hogy Nagy-Britannia maradjon a közösség tagja - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozásán elmondta: Nagy-Britannia kilépése gazdaságilag és politikailag is rendkívüli módon meggyengítené az Uniót, hiszen a szigetország Európa második, a világ ötödik legnagyobb és legerősebb gazdasága.

A nemzeti buszgyártásról, illetve budapesti közlekedésfejlesztési kérdésekről tárgyalt a nemzetgazdasági miniszter és a főpolgármester. Varga Mihály a kormány által elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiáról tájékoztatta Tarlós Istvánt. A kabinet célja, hogy három év múlva 6 cég évente 1000-1200 új autóbuszt gyártson, amellyel párhuzamosan több mint ezer új munkahely jöhet létre. A 3-as metróvonal rekonstrukciója miatt szükséges buszbeszerzés ügye már többször volt a Fővárosi Közgyűlés előtt. Az előterjesztésben új lengyel buszok vásárlását javasolja a városvezetés.

Várhatóan július 18-tól kezdődik a Quaestor-ügyfelek Saxo Bankhoz kihelyezett vagyonának kiadása - jelentette be a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. A közlemény szerint befejeződött a letétkezelőnél lévő vagyon vizsgálata, amely megállapította, hogy kiadhatók a felszámolás kezdő napján az ügyfelek számláin nyilvántartott pénzeszközök és pénzügyi eszközök. A felszámoló a művelet lebonyolítására megállapodást kötött az Equilor Befektetési Zrt.-vel, az ügyfelek július 18-tól, személyesen kezdeményezhetik a társaságnál az ügyintézést.

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Juhász Ferencet, a Gyurcsány-kormány honvédelmi miniszterét és Fapál László volt államtitkárt a hűtlen kezelés vádja alól. A vagyonkezelési szabályok megszegése illetve a felbujtás vádja alól az első fokon eljáró bíróság bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat, akiket a Fővárosi Törvényszék másodfokon már bűnösnek mondott ki, és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta őket. A táblabíróság most - egyetértve az ügyben első fokon született ítélettel - bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat.

A fővárosi kispályák és alacsonyabb osztályú egyesületek sporttelepeinek felújítására 1,9 milliárd forintot biztosít a kormány a jövőben - számolt be a FourFourTwo magazin. Az újjáépítésről Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint Vági Márton, a szervezet főtitkára tárgyalt Marseille-ben.

Több mint 55 millió forint támogatásról döntött a Gyermekmentő Szolgálat közgyűlése. A határon túli gyermekek kezelését, műtéti, szemüveg-készítési költségeit fedezik, illetve az összegből jut intézményi kérelmek támogatására, és több száz gyermek életkörülményeinek javítására. A szervezet közgyűlése hátrányos helyzetű gyermek táboroztatására is megítélt egy jelentős keretet. 31 millió forintból 150 hátrányos helyzetű, kiemelt tanulmányi eredményű gyermek ösztöndíját fedezik.

Piaci manipulációk gyanúja miatt vizsgálatot indított a braunschweigi ügyészség Martin Winterkorn, a Volkswagen konszern volt vezérigazgatója és egy másik vezető ellen. A német szövetségi pénzpiaci felügyelet kérésére indított eljárásban a vádhatóság azt próbálja kideríteni, hogy a két érintett vezető időben tájékoztatta-e a pénzpiacokat a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásáról. A Volkswagen szeptemberben ismerte el, hogy mintegy 11 millió járműbe olyan szoftvert telepített, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások.

Kártérítést kapnak a májusban lezuhant egyiptomi repülőgép utasainak hozzátartozói - közölte az EgyptAir légitársaság. Első körben 25 ezer dollárt, csaknem 7 millió forintnyi összeget utalnak a biztosító társaságok. A kártérítés teljes mértékét később állapítják meg a biztosítókkal. Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett. Az utasok többsége egyiptomi és francia állampolgár volt. A gép roncsait és feketedobozait háromezer méter mélyen találták meg a szakemberek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×