eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A lovak gyógyírt jelentenek a gyerekeknek

A mozgás és orientációs képességek fejlesztésére és az egészséges életmódra is tanítják a gyerekeket a fóti Lovasterápiás és Oktató Központ nyári táborai. A MOL Új Európa Alapítvány támogatásával megvalósuló tevékenységről Bozori Gabriella, a központ vezetője beszélt az InfoRádiónak.

„A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat lovasterápiás központja 2000 körül kezdte meg működését, de kezdetben a terápia tárgyi feltételeinek megteremtésén dolgoztunk, hiszen egy olyan területet kaptunk, amely nagyon elhanyagolt állapotban volt. Az első másfél évben igyekeztünk rendbe hozni a területet, de emellett nagyon komoly szakmai munkát is végeztünk, ami a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány nevéhez kötődik” - mondta Bozori Gabriella, a Lovasterápiás és Oktató Központ vezetője.

Hozzátette: 2000-től létrehozták a hazai lovasterapeuta képzést, ami a pedagógus továbbképzési programban került akkreditációra.

„Azóta a képzéseink száma kettőről négyre bővült. A másik két képzésünk közül az egyik pszichológusoknak szól, a másik pedig lovasoktatóknak és edzőknek, ezek a felnőttképzési törvény hatálya alatt kerültek engedélyezésre” - fogalmazott a Lovasterápiás és Oktató Központ vezetője.

Bozori Gabriella elmondta, hogy a MOL ÚJ Európa Alapítvány gyermekgyógyító programja támogatja a tevékenységüket és a nyári táboraikat.

„Az évek folyamán azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek egy része nagyon mozgásszegény életmódot él. Az egyik táborunkban épp azt tűztük ki célul, hogy az egészséges életre, mozgásra és táplálkozásra hívjuk fel a figyelmet, ebben pedig nagyon jó segítőtársaink a lovak” - hangsúlyozta Bozori Gabriella.

A lovasterápiás központ vezetője elmondta, hogy lesz olyan táboruk is, ahol a térbeli tájékozódáshoz kapcsolódó képességeket szeretnék fejleszteni.

„Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok hozzánk járó gyereknek pont ezen a területen van problémája, és ezek a problémák az iskolában további nehézségeket okoznak, akár a matematika tanulásnál, vagy az írás-olvasás elsajátításánál” - mutatott rá Bozori Gabriella.

Mint mondta, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyári táborok rendkívül jól kiegészítik az év közi terápiás munkát.

„Nagyon jó ezekben a táborokban, hogy élményterápiás táborok, így a lovasterápián kívül más programokban is részt tudnak venni a gyerekek. Külsős terapeutákat tudunk meghívni, és a mozgásfejlesztéstől a vízi tornán keresztül a logopédusig nagyon sok szakember egészíti ki a lovasterápiás tevékenységünket” - mondta Bozori Gabriella, a Lovasterápiás és Oktató Központ vezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×