eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Két meccs, négy pont - a nap legfontosabb hírei

1-1-es döntetlent játszott a magyar válogatott Izland ellen a labdarúgó Európa-bajnokságon, ezzel 4 pontja van a csapatnak. Három ütemben, először már idén októbertől 5 százalékkal nő a bírák illetménye. Terrortámadás előkészületének gyanúja miatt tizenkét embert vettek őrizetbe a hatóságok Brüsszelben.

1-1 döntetlennel ért véget a magyar válogatott második csoportmérkőzése Izland ellen a labdarúgó Európa-bajnokságon Marseille-ben. Ezzel Bernd Storck együttese 4 ponttal áll a csoportban. A vezető gólt 11-esből szerezte Izland, majd a magyar válogatott izlandi öngóllal egyenlített. A magyarok négy nappal később Portugáliával játsszák utolsó csoportmeccsüket Lyonban.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy fordítson több figyelmet és pénzt az oktatásra, az egészségügyre és a szociális szférára. Tóbiás József az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője Nyíregyházán arról beszélt, hogy az MSZP csaknem egy éve szorgalmaz fizetésemelést a közszférában, mivel szerintük az - elsősorban az egészségügyben tapasztalható - alacsony bérek és az ebből eredő pályaelhagyások miatt szakmák ürülnek ki Magyarországon, ez ellen pedig semmit sem tesz a kormány. A Fidesz frakció úgy reagált: szocialisták most béremelést követelnek, de kormányzásuk alatt adóemelésekkel és megszorításokkal sújtották a munkavállalókat, több tízezer közalkalmazottat tettek utcára, vagy csökkentették a fizetésüket.

Három ütemben, először már idén októbertől 5 százalékkal nő a bírák illetménye - közölte az igazságügyi miniszter. Trócsányi László a távirati irodának adott interjúban hozzátette: a bírák jövő januártól és 2018 januárjától további 5-5 százalékos emelést kapnak. Emlékeztetett arra, hogy a bírósági szervezet költségvetése önálló fejezetként szerepel az állami büdzsében. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a bírák érezzék, megbecsülik a munkájukat. Arra a kérdésre, hogy az illetményemeléssel párhuzamosan életpályamodellt is kidolgoznak-e a bíráknak, a miniszter azt válaszolta, hogy a bírák jogállását külön törvény szabályozza. Trócsányi László a minisztérium 2017-es költségvetését stabilnak nevezte, hozzátéve, hogy feladataik változatlanok.

Továbbra is az Európai Unió átlagánál olcsóbb a legtöbb termék Magyarországon. A portfolio az Eurostat legfrissebb statisztikáját elemezve azt írja: egyedül az olajok és a zsírok számítanak drágának nálunk. Az élelmiszerekért és alkoholmentes italokért az uniós átlag 79 százalékát kell fizetni itthon, ennél olcsóbb Lengyelország, Románia, Bulgária és Litvánia. A közösség legdrágább országa Dánia. Az államok között a legjelentősebb eltérések a dohányáruk piacán vannak, ezen a területen a bolgár árak mindössze az uniós átlag felét teszik ki, az Egyesült Királyságban viszont több mint kétszer annyiba kerül cigaretta, mint az átlagos ár.

A belügyminiszter szerint továbbra is szükség van a polgárőrség és a rendőrség együttműködésére a bűncselekmények számának csökkentéséért. Pintér Sándor az Országos Polgárőr Napon Sopronban arról beszélt: 2010-ben 430 ezer bűncselekményt követtek el az országban, 2015-ben már csak 280 ezret. Hozzátette: ahhoz, hogy ez a tendencia így folytatódjon, szükség van a két szervezetre, illetve az együttműködésre. Úgy vélte: a helyismerettel, kapcsolati rendszerrel rendelkező polgárőrök olyan tudás birtokában vannak, amelynek szakszerű, rendőri felhasználása meghozta a várt eredményt.

Tizenkét embert vettek őrizetbe Brüsszelben, mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő. Úgy tudni, egy olyan helyszínen készültek támadásra, ahol sokan nézték a belga válogatott szombati Írország elleni mérkőzését kivetítőkön. Charles Michel miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után kiegészítő óvintézkedéseket ígért, de hozzátette: nem változtatnak a terrorkészültség szintjén. A labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatos rendezvények a terveknek megfelelően folytatódnak. --- Tavaly novemberben terroristák 130 embert öltek meg Párizsban, márciusban pedig a brüsszeli Zaventem repülőtéren és egy metróállomáson végrehajtott támadásokban 32 ember halt meg.

Bíróság elé állították Jo Cox brit munkáspárti képviselőnő feltételezett gyilkosát. Az 52 éves férfi két nappal ezelőtt több lövéssel, majd késszúrással halálosan megsebesítette a politikust. Thomas Mair a londoni Westminster kerület bírósága előtt halált kiáltott az árulókra. A vádlott nem volt hajlandó megnevezni magát, és nem válaszolt a lakhelyére és a születési dátumára vonatkozó kérdésekre sem. A testület elrendelte a férfi őrizetben tartását, és az ügyet a londoni központi büntetőbíróság elé utalta, ahol hétfőre kitűzték az első tárgyalási napot. Brit média-értesülések szerint a gyilkossággal vádolt férfi hosszú évek óta a náci ideológia megszállottja. A brit parlament alsóháza hétfőn rendkívüli ülésen emlékezik meg Jo Coxról.

Több segítséget vár el a világ országaitól Görögország számára az ENSZ-főtitkára a migrációs válság kezeléséhez. Ban Ki Mun Athénban a görög kormányfővel találkozott, mielőtt útnak indult Leszbosz szigetére. A főtitkár úgy fogalmazott: Görögország, gazdasági nehézségei ellenére, szolidaritást tanúsított a háború elől menekülő százezrek iránt. Az ENSZ-főtitkár szerint egész Európának, sőt az egész világnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia a migrációs válságban. A görög szigetekre tavaly csaknem egymillióan érkeztek Törökországból, hogy az Európai Unióban keressenek menedéket.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×