Visszaküldte a kárpótlási törvény módosítását az országgyűlésnek az államfő - a nap hírei

InfoRádió
2016. június 17. 22:07
Magyarország hosszú távú földgázellátásáról szóló megállapodás módosításáról írt alá szerződést a külgazdasági és külügyminiszter. Több szakember felelősségét is megállapította a májusban meghalt másfél éves gyöngyösi kislány ügyében indított kormányhivatali vizsgálat.

Megfontolásra visszaküldte a kárpótlási törvény módosítását az országgyűlésnek az államfő. Áder János azt tartja aggályosnak, hogy az új rendelkezés nem határozza meg, hogy mire terjed ki az állam tulajdonszerzése. Szerinte a módosítás alapján előfordulhat, hogy természeti oltalom alatt álló földterületek állami tulajdonba és ezáltal a Nemzeti Földalapba kerülhetnek.

A Magyarország hosszú távú földgázellátásáról szóló megállapodás módosításáról írt alá szerződést Szentpéterváron a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Nemzetközi Gazdasági Fórumon hangsúlyozta: 2019-ig garantált az ország gázellátása Oroszország irányából. A tárcavezető megerősítette, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésének ügyében minden a tervek szerint halad.

A jövő évi költségvetésben jelentős többletforrásokhoz jut az egészségügyi ágazat. Ennek egyik fontos része a már az idén elindítandó béremelés - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Budapesten ünnepélyesen átadta a Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamoshálózatot a főpolgármester. Tarlós István elmondta: a tér átalakításának célja az volt, hogy európai színvonalú közlekedési csomópont, illetve modern közösségi tér jöjjön létre. Hangsúlyozta: a tér a budai fonódó villamoshálózatnak köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál.

Összegyűlt a szükséges 200 ezer aláírás az MSZP állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéséhez - jelentette be az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a határidőig, június 28-áig folytatják az aláírásgyűjtést.

Folyamatosak a kifizetések a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak. Eddig 56 társaság kért mintegy 5 milliárd forint előleget - közölte a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő elnök-vezérigazgatója. Weingartner Balázs elmondta: a tervek szerint legkésőbb június végéig minden kérelmező hozzájut a megítélt összeghez.

Várhatóan még a nyáron lezárják a Kossuth Lajos téri metróállomást, mert megkezdődik a fölötte álló épület bontása - mondta az InfoRádiónak a tér átépítését összefogó Steindl Imre-program vezetője. Wachsler Tamás azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy meddig marad lezárva a metrókijárat. Hozzátette: bár a Kossuth tér felújításának tervében korábban csupán az épület rekonstrukciója szerepelt, de az egykori MTESZ-székház sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy az előzetesen látszott.

Díszpolgári címet adott át a kulturális, a tudományos és a sportélet 8 kiemelkedő képviselőjének a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén Tarlós István főpolgármester. Az elismerést Bogányi Gergely zongoraművész, Dózsa László színművész, rendező, Freund Tamás neurobiológus, agykutató, Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, valamint Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója vehette át. Az elismerésben posztumusz részesült Szabó Miklós operaénekes és Török Bódog kézilabdaedző, volt szövetségi kapitány.

A munkahelyteremtés és növekedésösztönzés érdekében 6,7 milliárd euróval, mintegy 2100 milliárd forinttal támogatja a közlekedési ágazat fejlesztését az Európai Bizottság. Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos bejelentette: a testület nyilvánosságra hozta 195 közlekedési infrastruktúra-projekt listáját, amelyeket az európai hálózatfinanszírozási eszköz keretében támogat. Magyarországról 23 érvényes pályázatot nyújtottak be 1,2 milliárd euró értékben. Ezek közül 16 részesülhet támogatásban.

Tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár - közölte a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság ülése után elmondta: a magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye. A Magyar Értéktár tételei közé kerültek a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, az egri bikavér, a tiszai halászlé, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a mirelittermékek, a tiszavirág és a tiszavirágzás, a dobostorta, valamint az Országos Kék Túra.

Több szakember felelősségét is megállapította a májusban meghalt másfél éves gyöngyösi kislány ügyében indított kormányhivatali vizsgálat. A Heves Megyei Kormányhivatal közölte: a felügyeleti eljárás nyomán megszűnt a gyermekjóléti szolgálat vezetőjének és a gyöngyösi járási hivatal osztályvezetőjének vezetői megbízása. A család- és gyermekjóléti központ vezetője és két családgondozó pedig fegyelmi büntetést kapott, a gyámügyi szakügyintéző pedig lemondott szolgálati jogviszonyáról.